Kuća i vrt

Na ovom mjestu u kuhinji nikad ne treba držati ulje

Na ovom mjestu u kuhinji nikad ne treba držati ulje
Foto: Pexels/Ilustracija | Na ovom mestu u kuhinji nikad ne treba držati ulje

Ukoliko želite da mu sačuvate kvalitet i rok trajanja, postoji mjesto u kuhinji na kojem nikada ne bi trebalo čuvati ulje.

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog, maslinovog ili kokosovog do ulja avokada...

Iako su odlični izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja.

Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za skladištenje ulja u blizini šporeta i ploče za kuvanje.

Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo da izgubi na kvalitetu.

Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije da prelazi 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za maslinovo ulje.

Hladno cijeđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svetlost. Ona može pokvariti ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava.

Stoga je preporučljivo da ga čuvate u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posjetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svjetlosti.

Osim na svjetlost i toplotu, ulje je osjetljivo i na vazduh. Vazduh može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorijevanje ulja, prenosi B92.

Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt sa vazduhom.

Još savjeta za čuvanje ulja u kuhinji...

Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti rok trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranjive materije. Iako je praktično da ih ostavite pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije