Ljepota

6 trikova protiv celulita koji pale

6 trikova protiv celulita koji pale
6 trikova protiv celulita koji pale

Celulit je degenerativna promjena stanica potkožnog masnog tkiva koja koži daje ružan izgled narandžine kore.

Celulit nastaje zbog više razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži butina, stražnjice, oko koljena, trbuha i skočnih zglobova. Celulit se uglavnom pojavljuje kod žena zbog drugačije strukture potkožnog tkiva kod muškaraca i žena te zbog estrogena koji ima važnu ulogu u razvoju žene. Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, leži u zdravom načinu života. Donosimo ti nekoliko najvažnijih trikova kojima ćeš spriječiti pojavu i smanjiti vidljivost celulita.

Hidratizacija organizama

Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine, barem 2 litre dnevno kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Time se najviše misli na običnu vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni pomagači za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Jedite zdravo

Potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog bogatstva holesterola, masti, purina i jednostavnih šećera pogoduju nagomilavanje tjelesnih otrova. Nepoželjne namirnice su prvenstveno junk food, bijeli hljeb, slatkiši, životinjske masti, konzervisano povrće, kafa, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u većoj količini sadrže sol kao što su soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Kako bi se ubrzalo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, breskve, narandže, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra.

Vježbajte

Kardiovaskularni treninzi kao što su trčanje, vožnja bicikla, aerobik, plivanje i rolanje, poboljšaće cirkulaciju, te ubrzati metabolizam i potrošnju masti. Trening snage neophodan je drugi segment treninga, a pretpostavlja trening u teretani (s malim opterećenjima), vježbe s utezima ili bučicama te pilates programe na podlogama ili pilates mašinama, gdje su otpori vlastito tijelo, opruge, gume, loptice itd. Učestala i redovna vježba, koja kombinuje kardiovaskularni trening i vježbe snage, dokazano su najdjelotvornija metoda s dugotrajnim efektima.

Masaža

Za uspješno uklanjanje celulita najvažnije je poboljšati cirkulaciju na 'kritičnim' dijelovima tijela. Pojačana cirkulacija zagrijaće te, inače hladne, zone i razgraditi celulit, a to možeš postići dubinskim masažama. Važan efekat masaža je i poboljšanje cirkulacije, koje se osjeti kao trnci, toplina i peckanje.

Hladno tuširanje

Tuširanje hladnom vodom potiče izmjenu tvari i poboljšava cirkulaciju što je izvrsno u borbi protiv celulita. Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Piling

Piling je odličan saveznik u borbi protiv celulita jer nježno uklanja mrtve stanice kože, a ujedno stvara efekat masaže te poboljšava cirkulaciju koja je ključna za stvaranje celulita. Aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recept kako uz eterična ulja, morsku sol i maslinovo ulje možeš pripremiti piling protiv celulita.

Recept za prirodni piling protiv celulita:

  •  50 g morske soli
  •  50 ml baznog ulja (može i maslinovo)
  •  ukupno 30 kapi ulja geranija, mandarine, đumbira i lavande

 Piling nanesi na vlažnu kožu od stopala prema gore, blago i nježno istrljaj kožu, a potom se istuširajte.

(Zdravakrava.com)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije