Ljepota

Afrički recept za skidanje šmike

Afrički recept za skidanje šmike
Afrički recept za skidanje šmike

Zaboravite na skupe preparate za skidanje šminke, ovaj drevni afrički recept će vas oduševiti i prijaće vašem licu!

Biljka aloe vera se oduvijek koristila u kozmetičkoj industriji. Poznata kao prirodni lijek, koristi se najčešće za hidrataciju kože lica i tijela, a može se koristiti i kao sredstvo za skidanje šminke.

Sve što vam je potrebno kako bi napravili prirodni preparat za skidanje šminke jeste gel iz manjeg lista aloe vere, pola šoljice kokosovog ulja i tri kapi esencijalnog ulja lavande.

U blenderu usitnite svježi gel iz lista aloe vere, a dobijenu smesu pomiješajte sa kokosovim uljem. Zatim, to miješajte oko 10 minuta dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte tri kapi ulja lavande. Ovu smjesu čuvajte u staklenoj posudi.

Zamijenite tonik organskim namirnicama

1. Ulja - Postoji jako raznovrstan izbor ulja koja možete da korstite u svrhe skidanja šminke i čišćenja lica.

- Maslinovo ulje jeste jedno od najblagotvornijih za kožu. Ono je temeljno čisti, hrani i hidrira. Osim što pruža potrebne vitamine, nakon samo par dana korišćenja, primijetićete da su se i vaši podočnjaci znatno povukli, a lice vam izgleda svežije i mlađe. Najbolja stvar kod maslinovog ulja jeste što odgovara svakom tipu.

- Kokosovo ulje je dugo bilo zapostavljano, ali nedavno su počela da se otkrivaju njegova nevjerovatna blagotvorna dejstva na kožu, kosu, nokte... Ako imate slabe trepavice, ovo će biti vaše idealno sredstvo za skidanje šminke. Nakon par nedjelja korišćenja primjetićete da su vam trepavice gušće i jače. Ako imate suvu kožu, kokosovo ulje treba da bude vaš prvi izbor.

- Ricinusovo ulje isključivo se preporučuje masnom tipu. Ako imate ovakvu kožu oblučite se za ricinusovo ulje jer je znatno povoljnije od maslinovog, a ima iste efekte.

- Bademovo ulje se smatra adekvatnom zamjenom za maslinovo ulje, ali se, kao i ricinusovo, preporučuje osobama sa masnom kožom lica. Posebno se preporučuje, ako imate osjetljive oči ili nosite sočiva.

- Ruzmarinovo ulje osim što je idealno sredstvo za skidanje karmina, pogotovo onog u crvenoj ili nekoj drugoj tamnijoj nijansi, još bolje hrani i hidrira usne koje su, uz okoloočnu, najosjetljivija regija kože lica.

Skidanje šminke pomoću ulja je jako jednostavno. Ulje po izboru nanesite na vatu, pa kružnim pokretima trljajte lice i tako ukljanjajte tragove šminke. Ulja su možda i najbolje sredstvo za skidanje vodootporne šminka, koju je običnim sapunom i vodom nemoguće ukloniti.

Takođe, osim kao skidač šminke, ulja mogu da se koriste i kao maska za lice. Jednostavno prstima utrljajte u kožu i ostavite da upije ili nakon 10 minuta uklonite umivanjem mlakim čajem od kamilice.

2. Mlijeko ili jogurt je svakako najpopularnije i najčešće korišćeno sredstavo za skidanje šminke. Kombinacija mlijeka ili jogurta sa par kapi bilo kog ulja je pun pogodak. Mleko čisti od masnoće i najdublje slojeve kože, a veoma je efikasno i ukoliko imate osjetljive oči koje peckaju i svrbe nakon upotrebe klasičnih tonika i krema. Slično dejstvo ima i jogurt. Koži vraća svježinu, pruža joj elastičnost i glatkoću. Koža lako upija proteine koje u sebi jogurt sadrži, pa je njegova upotreba preporučljiva i ukoliko nastojite da smanjite bore i regenerišete oštećenu kožu (ekcem, alergija, osip).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije