Ljepota

Idealne obline naših baka trend "oglodao" do koske

Idealne obline naših baka trend "oglodao" do koske
Idealne obline naših baka trend "oglodao" do koske

Da li je cijelo društvo "oboljelo" ili je trend mršavosti nešto što možemo pripisati isključivo ličnom stavu i opredjeljenju?

Da, oboljelo, s obzirom na to da mršavice koje nas svakodnevno "bombarduju" sa svih strana nije isključivo stvar estetike, iako je i to diskutabilno, već se prevashodno odnosi, bar bi trebalo, na zdravstveni karton svake vlasnice XS pantalona.

Anoreksija i bulimija, dvije krajnosti s istim ciljem, došle su kao olakšavajući instrument postizanja idealne linije, a čini se da sve one djevojke koje posežu za praznim tanjirom ili prstom u grlu ne razmišljaju previše o tome šta, u stvari, čine svom tijelu.

"Prije su žene bile ženstvenije i privlačnije, ne samo zbog oblina već i zbog načina odijevanja, šminkanja. U poslu kojim se ja bavim u današnje vrijeme se, nažalost, zahtijeva da su modeli mršavi, a djevojke su se ugledale na tu istu modnu scenu", kaže Ema Golijanin, manekenka iz Sarajeva, koja je 2010. predstavljala BiH na svjetskom Izboru za mis planete Zemlje.

Naše bake, koje su ponosno "šetale" bokove, ogorčeno gledaju današnje djevojke od jedva pedesetak kilograma, ponosne na taj uspjeh. U njihovo doba, što i nije tako davno, jasno se znala razlika između muškarca i žene, a danas je, pak, sve teže povući oštru fizičku crtu razdvajanja među polovima.

"E, kad sam ja bila devojka, tada su se nosile uske suknjice. Ja sam volela da istaknem grudi, nosila sam cipelice u špic, to je tada bilo jako ženstveno. Otac mi je iz Amerike donosio divne, ženstvene kostime, svi su se na ulici okretali kad prođem u tome", prisjeća se Dara Stojiljković, glumica i pjesnikinja, koja uskoro ulazi u osamdesetu godinu.

Ideali ženske ljepote su se mijenjali od izgleda buckaste božice u doba stare Grčke ili Rima, do viktorijanskog perioda kada je masno tkivo odmila zvano "svileni sloj". U prošlom vijeku su primjetne radikalne oscilacije, pa je svojevremeno poželjno tijelo "iscrpljeno" dijetama, svojstveno flaper djevojkama, skoro preko noći zamijenio pin-up izgled, a Merilin Monro ili ex-yu seks simbol Beba Lončar postale najslađe muške more. Naknadno je svijet slavio izgled: Tvigi, Fare Foset, El Mekfirson ili Kejt Mos, a u svemu tome je trebalo "natjerati" svoje tijelo da bude poslušno i prilagodljivo trendu. Postmoderna ljepota servirala nam je ravan stomak, istaknutu zadnjicu i grudi, razmak između bedara, vitko tijelo izuzev na "poželjnim mjestima", a sve se to najčešće postiže plastičnom hirurgijom.

"Ženama kroz medije nameću slike poznatih manekenki, modela, starleta i sličnih osoba kao uzor ljepote. Većina navedenih je obavila mnoge estetske zahvate, svakodnevno se izgladnjuju da bi došle do željene figure koja je, prije svega nezdrava, ali i neprivlačna muškarcima - da, muškarci vole obline i uvijek će ženu koja i ima koji kilogram više smatrati puno više seksi nego neku mršavicu", govori Banjalučanin Petar Jović.

Modnim svijetom dominiraju manekenke čije je tijelo 22-23 odsto mršavije od tijela "obične" žene, dok je van pista sve više onih sa naglašenim oblinama opisanih u najužareniji oblik pješčanog sata, čija je predvodnica već godinama Kim Kardašijan. Upravo se između ta dva svijeta vodi najveća umna bitka, s obzirom na to da su žene toliko emancipovane da je takva odluka isključivo stvar ličnog izbora - krčiti put kroz život ravnim grudima ili zaroniti u svijet sestara Kardašijan. Dobro, donekle je i stvar genetike, ali je činjenica da smo tijelo kakvo su svojevremeno priželjkivale naše bake do danas dobro "oglodale".

1400 - Doba italijanske renesanse donosi velike grudi, zaokružen stomak, jake bokove i blijedu kožu.

1600 - U Španiji haljine su se širile od struka nadolje da bi ostavljale utisak bujnih bokova.

1800 - Slike francuskog slikara Ingresa pokazuju da se struk popeo naviše, čime su naglašene grudi.

1910 - Ideal ljepote predstavljale su sitne žene uskog struka, oblih bokova i grudi koje su naglašavale svakodnevnim nošenjem korzeta. Izgled je najbolje promovisala Evelin Nezbit, koja važi za prvog poznatog supermodela.

1940 - Svijetom bjesni rat, a u modu ulaze visoke žene uskog tijela bez istaknutih oblina sa širim ramenima stvorenim za nošenje vojničkih epoleta. Glumice Ketrin Hepbern i Lorin Bekol smatrane su idealima ženske ljepote.

1950 - Pješčani sat doživljava svoju renesansu, a žene sitnog struka, raskošnih grudi i bokova poput Elizabet Tejlor postaju izrazito popularne.

1980 - U modi su tijela supermodela, odnosno izuzetno visoke žene dugih nogu i delikatnih oblina poput El Mekfirson, Linde Evanđeliste i Naomi Kembel.

2000 - Žizel Bundšen postaje kraljica modnih pista i magazina, a svijetom počinju dominirati žene s naglašenim oblinama, vretenastim nogama i trbušnim mišićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije