Ljepota

Koji parfemi brže "propadaju", a gdje se najbolje čuvaju

Koji parfemi brže "propadaju", a gdje se najbolje čuvaju
Foto: Pexels | Koji parfemi brže „propadaju”, a gde se najbolje čuvaju

Zlatna boja parfema je izblijedela i postala je braon - to je trenutak kad treba da ga bacite.

U zavisnosti od sastojaka koji se koriste u parfemu i uslova okoline u kojima se čuvaju bočice, većina parfema ima rok trajanja tri godine. Doduše, možete malo da produžite životni vijek svoje mirisne note.

An Serano-Meklin, koja je studirala aromaterapiju, navodi za Southern Living, da u zavisnosti od sastojaka koji se koriste u parfemu treba da ga čuvate.

Parfemi sa esencijalnim uljima citrusa, poput limuna i grejpfruta, ili prirodnim cvjetovima, poput bergamota ili ruže, propadaju brže od sintetičkih sastojaka poput mošusa.

"Parfimeri koji sadrže ove sirovine treba da se čuvaju u frižideru dok ne budemo spremni da ih upotrebimo. Aldehidi, sintetički sastojak koji se koristi kao gornja nota u nekim parfemima takođe se čuvaju u okruženju sa kontrolisanom temperaturom. Uključivanje bilo kojeg od ovih sastojaka u parfem će dovesti do kraćeg roka trajanja", kaže Serano- Meklin koja navodi da kada parfem počinje da mijenja miris vrijeme je da ga bacite. Takođe i boja utiče na odluku da se zauvijek riješite svoje bočice. 

"Postoji prirodan proces oksidacije koji se dešava tokom životnog ciklusa parfema, ali u retkim slučajevima može doći do blage iritacije kože. Parfem je najbolje da čuvate na hladnom i tamnom mestu kako biste sprečili bržu oksidaciju isparljivih materija. Čuvajte ga u ormariću, fioci ili čak u frižider. Parfem se neće zamrznuti zahvaljujući alkoholu. Najgore mjesto za čuvanje je kupatilo, gde para i toplota iz tuša mogu uticati na sastojke i dovesti do degradacije", kaže Serano- Meklin, prenosi politikin Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije