Ljepota

Lijepa i zdrava kosa i zimi

Lijepa i zdrava kosa i zimi
Lijepa i zdrava kosa i zimi

Zbog raznih uticaja tokom hladnih dana našoj kosi je potrebna posebna njega da bi bila lijepa i zdrava.

Različiti štetni uticaji, niske temperature, vjetar, suvi vazduh uzrokovan centralnim grijanjem, te nekvalitetna ishrana loše utiču na kosu i mogu je učiniti beživotnom i bez sjaja.

Centralno grijanje isušuje vlagu iz vlasišta, a jaka hladnoća sa druge strane čini kosu lomljivom i suvom. Vlažno vrijeme čini kovrčavu kosu čupavom, a ravnu opuštenom.

Regenerator obavezan: Lijepu i zdravu kosu možemo imati i zimi ako se pridržavamo ovih jednostavnih savjeta i svakodnevno brinemo o njoj.

Blizu radijatora stavite posudu vode koja će vlažiti vazduh ili koristite ovlaživače.

Zimi koristite intenzivniji regenerator, a kada je vrijeme vlažno nanesite na kosu pjenu ili lak. Održavaće vašu frizuru postojanom i stvoriti zaštitni sloj od vlage.

Ne perite kosu vrućom vodom: Veoma je važno da izbjegavate da kosu perete vrućom vodom, jer ona oštećuje i isušuje kosu i kožu. Nakon pranja u mlakoj vodi isperite kosu hladnom vodom da biste zadržali vlagu u kosi, a ona će dobiti i poseban sjaj.

Što manje koristite fen: Takođe bi trebalo što manje koristiti fen jer vruć vazduh oštećuje kosu. Kada koristite fen zimi obavezno na kosu nanesite regenerator koji se ne ispira ili sredstvo za zaštitu od topline. Poželjno je da kosu operete dan prije i da je ostavite da se osuši prirodno.

Zimovanje: Ako planirate ići na zimovanje na određene stvari morate obratiti posebnu pažnju. Na zimovanju su sunčeve zrake jače kada se reflektuju od snijega, zbog čega je kosi potrebna zaštita od sunca. Vjetar, naleti snijega, sunce i niske temperature štete vašoj kosi, zbog čega treba što više nositi kapu. Kod niskih temperatura kosa prihvaća statički elektricitet i počinje letjeti na sve strane. Da biste to spriječili, prije četkanja poprskajte četku lakom za kosu.

Zbog naglih promjena temperature, ulaska u hotel sa ledenih obronaka, te čestog mijenjanja i skidanja kape, možda ćete morati prati kosu svaki dan. Koristite blage šampone i blage regeneratore da ne bi došlo do dodatnog isušivanja i oštećenja kose.

Pravilna ishrana: Posebno važna za kosu je pravilna ishrana. Da bi kosa bila zdrava i sjajna presudne su bjelančevine. Izvori bjelančevina su meso, riba, sir, jaja, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.

Unos integralnih žitarica i namirnica od integralnih žitarica te namirnica što sadrže prirodna ulja posebno se preporučuju za stvaranje keratina, glavnog sastojka kose. Pokušajte pojesti barem tri voćke dnevno. One su bogate mineralima, vlaknima i vitaminima. Ako je vaša prehrana raznovrsna, zdrava i uravnotežena, nisu vam potrebni dodatni vitamini koji potiču zdrav rast kose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije