Ljepota

Najznačajniji savjeti modnog genijalca Yves Saint Laurenta

Najznačajniji savjeti modnog genijalca Yves Saint Laurenta
Najznačajniji savjeti modnog genijalca Yves Saint Laurenta

“Oduvijek sam vjerovao da poenta mode nije samo učiniti žene ljepšima, već im dati sampouzdanje i učiniti ih sigurnijim u sebe".

Modni anarhista i feminista Yves Saint Laurent oblači svoje muze u smoking, pantalone i prozirne bluze. Ovaj genijalac je izmislio trapezastu suknju i “safari” stil; uveo rolke i “military” stil u modu.

Njegova odjeća je učinila da se žene osjećaju slobodnije i sigurnije u sebe, kao i da budu svjesne da privlačnost ne dolazi samo kada obuku duboki dekolte ili jako usku bluzu.

Sajt Bright Side donosi osam modnih savjeta ovog genijalnog i modnog eksperta, koji mogu da koriste svima koji cijene svoj izgled.

Da bi izgledala lijepo, ženi je dovoljan i potreban samo crni džemper, prava crna suknja i muškarac koji je voli.

Laurent je vjerovao da je crna boja trijumf elegancije. Ovaj dizajner je uspio da crnu koja se rijetko nosi pretvori u onu koja se nosi svakog dana.

Čak i najprefinjenijem ruhu potrebno je nekoliko kapi parfema. To je ono što dodaje osjećaj savršenstva i daje određenu količinu šarma i prefinjenosti.

Saint Laurent nije bio fan velikog nakita. Njegov omiljeni modni “nakit” bio je par naočara koje imaju veliki crni ram. Preporučivao je da se odjeća kompletira naočarima, a iskreno je vjerovao da parfem koji se ističe može da istakne nečiji stil bolje od bilo kog komada nakita.

Često je naglašavao kako žali što nije izumio jeans.

Potpuno je obožavao farmerke. “Farmerke imaju izraz, skromnost, seksipil, jednostavnost, a nadam se da sve to ima i moja odjeća. Nemojte da se plašite da nosite farmerke koje vam odlično pristaju  svakog dana – ništa tako univerzalno privlačno nije izmišljeno.

Ženske pantalone bi trebalo da budu ženstvene, trebalo bi da joj stoje tako da ili sakriju ili naglase ono što ne bi, odnosno što bi trebalo.

Yves Saint Laurent bio je jedan od prvih dizajnera koji je komade rezrevisane za muškarce stavljao na raspolaganje i ženama. Dugo je pokušavao da ubjedi svijet da je ženama u pantalonama lijepa – ali samo u onim koji joj pristaju perfektno.  Dizajner je predlagao kombinovanje pantalona sa delikatnom svilenom bluzom, koja bi dodatno naglašavala ženstvenost. (Svilene bluze u ovom periodu ponovo su u modi.)

Moda dođe i prođe ali stil je vječan.

“Bukvalno me fizički boli kada vidim ženu koja je žrtva mode,” rekao je jednom slavni Laurent. Svakodnevni život nije isto što i revija mode. Individualni stil trebalo bi da bude obojen nečijim karakteristikama; Individualni stil bi trebalo da istakne nečije prednosti a sakriva mane, a ne da slijepo prati modne trendove.

Najljepša i najdivnija haljina je zaista elegantna samo onda kada ne može da se obuče dvaput.

Saint Laurent savjetovao je ljude da ne štede novac na odjeću koju planiraju da nose na veoma posebnom događaju. Osjećaj da vam je udobno i da izgledate najbolje što možete zlatna su pravila.

Ženina najljepša šminka jeste njena strast. Ali kozmetika je lakša da se kupi.

Poznata je njegova izjava: Najljepša odeća koju žena može da obuče jesu ruke muškarca kojeg voli. Ali za one koje nisu imale sreću da pronađu takvo blago još uvijek, ja sam tu.” Pravilno izabrana garderoba i lična njega, po njegovom mišljenju, dve su stvari koje vode do prave, dugovječne ljubavi.

Tokom godina naučio sam da je najbitnije za suknju – žena koja je nosi.

Veliki fan umjetnosti u svim njenim formama, čovek koji je ujedinio francusku modu i svjetski film, Saint Laurent je vjerovao da je važno ne samo nositi odjeću, već biti svoj, i ciljati za savršenstvom – “Odjeća mora da bude podređena ličnosti žene, a ne obrnuto.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije