Ljepota

Novi projekat bh. modnih dizajnera "Archifashion"

Novi projekat bh. modnih dizajnera "Archifashion"
Novi projekat bh. modnih dizajnera "Archifashion"

Koliko bh. modna scena ima potencijala dokazuje još jedan projekat pod nazivom "Archifashion", koji je nedavno realizovan zahvaljujući grupi modnih dizajnera Marku Feheru, Ljiljani Majkić i "Thara Konceptu".

Riječ je o modnom projektu koji je okupio imena bh. modne scene u cilju pravljenja editorijala u potpunosti posvećenog arhitektama koje su gradile neke od najpoznatijih građevina u Sarajevu od pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

Fotografije je radila Vanja Lisac, model je bila Sarah Čerkez, a specifičnost ovog projekta je u tome što su kreacije inspirisane "Sivim domom", "Papagajkom", "Skenderijom", "Holiday Innom", "Elektroprivredom"...

Ekipa se pripremala duže od mjesec dana i snimali su na šest lokacija u Sarajevu.

"Volim arhitekturu i oblike i uvijek mi je bilo fascinantno to da BiH i Sarajevo imaju izuzetne arhitekte koje nismo dovoljno eksponirali. I iako ih izuzetno cijenim, malo mi je već postalo dosadno promovisanje austrougarskih i otomanskih objekata u Sarajevu te sam regiji želio približiti izuzetni jugoslavenski, odnosno bh. pečat, koji je poseban u svijetu", rekao je Jan Amir Alić, umjetnički direktor projekta.

U brutalističkom stilu izgrađen je i Sportski centar "Skenderija" (Saša Janković) i RTV dom tzv. Sivi dom Javnog televizijskog servisa Bosne i Hercegovine (arhitekti Milan Kušan i Branko Bulić).

Na "Skenderiji" je svoju futurističku haljinu predstavio Marko Feher, dok nova kolekcija Ljiljane Majkić, crvena haljina, ukrašava ambijent RTV doma.

Nevjerovatno je kako Čerkezova, koja pozira ispred Trga BiH i koja nosi jaknu Marka Fehera, suknju Ljiljane Majkić i cipele "Thara Koncepta", izgleda gotovo identično kao i njeno okruženje. Ista situacija je i ispred "Elektroprivrede", gdje ona nosi zelenu haljinu "Thara Koncepta", a na drugoj fotografiji plavu suknju Ljiljane Majkić i jaknu "Thara Koncepta".

Svoje jednostavne forme ispred hotela "Holiday Inn" predstavio je Marko Feher sa svojom jaknom, dok su žuti ranac i hlače "Thara Koncepta".

Za takve prizore dobrim dijelom je zaslužna i Vanja Lisac, koja je navela da za razliku od mnogih njenih dosadašnjih radova, ovaj put je htjela da to bude priča.

"Željela sam i da izađem iz studija, budući da su vanjska lokacija i studio dvije različite priče. U studiju je sve 'naruku' i svi su tu, dok lokacija zahtijeva odlazak i dolazak na mjesto šminke, frizure, stylinga i ostalog", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije