Ljepota

Prugice ovo ljeto prkose svim modnim pravilima

Prugice ovo ljeto prkose svim modnim pravilima
Prugice ovo ljeto prkose svim modnim pravilima

Prugice navodno nalažu brojna pravila.

Jedno od onih najpoznatijih je da horizontalne prugice izdužuju, a one vertikalne debljaju. Zatim tu je pravilo da se prugice ne bi smjele kombinovati s kockicama ili šarenim printovima i konačno da su rezervisane samo za ljeto.

Međutim, ovo ljeto prugice prkose svim modnim zakonima i nose se na sve moguće načine.

Što se tiče prvog pravila, moramo se zapitati je li naš strah od horizontalnih prugica samo psihološki. Jer kada hodate kancelarijom ili bilo kojim drugim poslovnim prostorom, nije da se zagledate u kolegicu i pomislite: "Danas mi se čini debljom nego ikad prije zato jer je obukla horizontalne prugice". Krajnje je vrijeme da prestanemo kriviti odjeću za nečiji manjak ili višak kilograma.

Moramo se zapitati je li naš strah od horizontalnih prugica samo psihološki.

Ako ste uvijek mislili da vam je zabranjeno kombinovati prugice i kockice ili ne daj bože šarene printove, slobodno možete odbaciti i taj strah. Da, bijela i crna boja možda jesu najbolji izbor, ukoliko ne želite biti primijećeni ili želite otići u profinjenijem smjeru sa svojim modnim odabirom, ali moda je igra i kao takva apsolutno podržava iskakanje iz okvira.

Suprotno popularnom vjerovanju prugice se odlično slažu s otkačenim printevima, kockicama i svim mogućim uzorcima.

Kada se, nakon puta po fancuskoj obali, 1917. Koko Šanel pojavila u široj majici na prugice, ovaj je komad postao trend. Osim što je time izazvala ustaljena pravila ženskog oblačenja koja su uveliko bila određena nošenjem neudobnih korzeta, prugasta majica postala je zaštitni znak svih modnih ikona koje su njegovale nehajan modi stil. Iz nje nisu izlazile najveće it girls svih vremena - Tvigi i Edi Sedgvik, kao i Džejn Birkin. Pritom su Tvigi i Edi ovu majicu nosile samo na crne najlonke, što je njihovom looku davalo dozu pomaknutosti. One su možda i najbolji dokaz da prugice nisu rezervisane samo na morske odjevne kombinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije