Ljepota

Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet
Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

Za ovim sokom luduje Holivud jer topi kilograme i jača imunitet, a lako možete sami da ga napravite.

Zeleni sokovi su već nekoliko godina pravi hit u svijetu, a sve češće se o njima priča i kod nas. Iako zbog boje izgledaju pomalo gadno, istina je da ovi sokići zapravo imaju jako prijatan ukus ako se pravilno naprave i imaju bezbroj pozitivnih efekata, od kojih je topljenje masnih naslaga verovatno najpopularniji.

Gotovo da nema poznate cice koja ne pije zeleni sok, a većina njih za svoju vitku liniju “krivi” upravo ovaj specijalitet. Riječ je o sokovima koji se prave mahom od voća, ali se dodaje par listova neke zelene listane biljke.

Na taj način se dobija zelena boja, ali zeleno povrće nema jak ukus dok je svježe, pa sok i dalje ima ukus na ono voće koje ste stavili.

Ovakvi sokovi se posebno savjetuju ljudima koji imaju problema sa viškom kilograma, povišenim holesterolom ili manjkom energije, ali i onima koji su malokrvni, pošto zeleno povrće sadrži puno gvožđa.

Zeleno lisnato povrće se već dugo svrstava u “supernamirnice” zato što ne sadrži puno kalorija, a ima pregršt korisnih hranljivih materija. Nažalost, dobar dio tih materija se uništava prilikom kuvanja, po je najzdravija kada se jede svježe. Međutim, rijetko ko zaista voli da jede kelj u obliku salate.

Zato je optimalno rješenje pravljenje sokova, u kojima se i ne osjeća ukus povrća.

Jedan od najpopularnijih recepata dolazi nam od holivudske kraljice zdrave hrane, Gvinet Paltrou. Ona savjetuje da, ukoliko imate višak kilograma, zeleno povrće kombinujete sa citrucima. Oni odlično maskiraju ukus kelja, blitve ili spanaća, a pritom su sjajni za detoksikaciju.

Potrebno je:

- 5 većih listova kelja, očišćenih

- 1 cijeli limun, oljušten

- 1 veća jabuka, očišćena i isjeckana

- Oko 2,5 cm svježeg đumbira

- Nekoliko listova svježe nane

Priprema:

- Sve sastojke stavite u blender i sipajte oko 120 ml hladne vode. Prvo pulsirajte dok se sve ne samelje, a onda pustite par minuta da se sve sjedini kao sok. Probajte – vidjećete da ima ukus kao običan voćni sok.

Ovakav sok može da vam bude užina, ali može i da vam zamijeni doručak – što je posebno dobro za one ljude koji ujutru ne vole da jedu, a znaju da moraju nešto da pojedu jer je to dobro za metablizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije