Ljepota

Tajne vitkosti koje su Francuskinje godinama krile

Tajne vitkosti koje su Francuskinje godinama krile
Tajne vitkosti koje su Francuskinje godinama krile

Turisti se često pitaju kako Francuskinje uspijevaju uvijek biti vitke i elegantne s obzirom na poveće količine sira i čokolade koje konzumiraju uz omiljeno im vino. Ta činjenica još više iznenađuje kad je poznato da nisu opsjednute dijetama ili iscrpljujućim treninzima u teretani.

Njihova tajna je zapravo jako jednostavna, a odnosi se na stav prema hrani koji se njeguje od djetinjstva, piše Bright Side.

Njihove navike trebale bi se usvojiti bez problema i sa zadovoljstvom pa evo i koje su to navike koje njeguju.

1. Hrana je svetinja

Ovo je vrlo vjerovatno najveća tajna svake Francuskinje. Na hranu se gleda s poštovanjem što znači da brza hrana, to jest hrana s nogu, ne dolazi u obzir. Francuzi su opsjednuti s hranom, no oni uživaju u njezinoj ljepoti i kvaliteti, a količinama se ne opterećuju. Francuskinje vole odlaziti na ručak u restorane i male cafee gdje uživaju u dobrom društvu i vinima.

- Za Francuze obrok je vrlo poseban trenutak u kojem dijelite zadovoljstvo, hranu, kao i razgovor. U mnogim drugim zemljama hrana je, nažalost, samo gorivo koje daje energiju za taj dan. Ako u hrani ne uživate, rušite glavno pravilo obroka - objasnila je pariška nutricionistkinja Francoise L’Hermite.

2. Francuskinje biraju kvalitetu

Francuskinje vole najbolje i najsvježije. Hranu biraju po principu skuplje i kvalitetnije, nego više i jeftinije. Uvijek će imati za nekoliko komadića tamne čokolade ili lagani kolač, nego za velik, a jeftin sladoled. Takođe, uvijek će radije odabrati svježu ribu nego jeftinu piletinu nepoznate kvalitete.

3. Pribor će spustiti na stol

Nakon što krene ručati ili večerati s vremena na vrijeme pribor će spustiti na stol. Jest će polako, s guštom će uživati u svakom zalogaju, a pauze od hrane koristit će za razgovor s osobom ili osobama koje su s njom za stolom.

4. Zadovoljstvo si neće uskratiti

One jako dobro znaju što je masna hrana, kao i da u dobroj formi neće ostati ako će više puta na dan jesti kroasane i svježi kruh. Svejedno si neće ništa zabraniti. Bolje je sebi dopustiti da pojedete malo od onog što volite, nego baš ništa. Francuskinje si zadovoljstvo neće uskratiti. Zašto se mučiti? To će vas samo dovesti do toga da ćete jedan dan potpuno popustiti, a s tim se stvara osjećaj krivnje što nitko ne želi.

5. Francuskinja dobro varira između umjerenosti i ravnoteže

Pored navedenog, one jako dobro znaju što znači udovoljiti sebi, a što znači pretjerati. Ako žele ostati u formi sigurno je da neće svaki dan jesti kolače, sir, kruh. Ne uskraćuju si zadovoljstva, ali znaju da se vitkost može održati samo uz umjerenost i ravnotežu. Na primjer tokom dana možete pojesti komad torte, ali onda za večeru neka budu ćureća prsa i salata. Sutra se recimo možete počastiti čokoladom, a prekosutra sirom uz vino, a orasima dan poslije.

6. Previše šećera i soli nije za njih

Francuska jela poznata su po svojoj eleganciji okusa, a ako sadrže začine, to je samo zato da se ukaže na njihov prirodan okus i miris sastojaka. Francuskinje od djetinjstva uče da gdje god nečeg ima previše, to nije za njih. Umjesto preslatke ili prekremaste torte radije će odabrati neki voćni kolač s laganijim sastojcima, isto kao što će izbjegavati i prezasoljene namirnice.

7. Francuskinja će se strpiti do večere radije nego pojestii nešto usput

Između dva obroka možda će popiti čašu kave ili pojesti kolačić, ali neće pretjerivati. Radije će pričekati i pojesti dobar komad mesa sa salatom.

8. Uvijek će jesti za lijepo dekorisanim stolom

Francuskinje će s užitkom sjesti za lijepo postavljen stol. One ne jedu za nekim stolom u uglu ili na radnom stolu. Duge pauze u francuskim su kompanijam vrlo česte.

9. Aktivnost je način života, a ne način na koji će se izgubiti kilogrami

Aktivne zabave dio su nacionalne kulture u Francuskoj. Francuskinje obožavaju planinariti, igrati tenis, trčati, odlaziti na skijanje, a i hodaju puno. Sve to je njihov način života, a ne očajnički način da bi potrošile hranu koju su konzumirale u pokušaju da se postigne savršenstvo. Francuskinje su uvjerenja da je loše razmišljati na taj način te da to nije dobro za žensko zdravlje.

10. Francuskinje se zbog grešaka ne kažnjavaju

Svi smo mi ljudi koji si ponekad vole udovoljiti. Ako i pretjeraju, Francuskinje se ne prepuštaju očaju i ne kažnjavaju jer su dan ranije pojele nešto više nego što to inače rade. Francuskinje smatraju da svakodnevno brojanje kalorija dovodi do depresije. Zato hranu tretiraju kao zadovoljstvo, ali, kao što je već navedeno, paze na umjerenost i ravnotežu.

I to je sva mudrost.".

(jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije