Ljubav i seks

Kod ljekara po lijek protiv ljubavi

Kod ljekara po lijek protiv ljubavi
Kod ljekara po lijek protiv ljubavi

Svi su barem jednom u životu voljeli ili se osjećali voljeno i na svojoj koži osjetili da ljubav može i da boli.

Da li je ona samo nepotrebna gnjavaža koju smo sami stvorili u svojim glavama ili ključni dio ljudske egzistencije - da volimo čak i onda kad nas to boli?

Napredak u nauci uskoro bi mogao da stavi na test ovo pitanje budući da će u jednom trenutku vjerovatno biti moguće promijeniti ljudska osjećanja uz pomoć biotehnologije i specifičnih "lijekova".

Naučnik Brajan D. Erp smatra da ima istine u starom stihu da je "ljubav droga", pise "Independent".

"Nedavne studije koje su se bavile proučavanjem mozga pokazuju paralele između iskustva koje pojedinac ima dok uzima određene droge i onda kada je zaljubljen", kaže on.

"U oba slučaja aktivira se dio mozga zadužen za reakciju na nagrađivanje, zbog čega se osjećamo loše onda kad nam je 'nagrada', odnosno droga ili u ovom slučaju ljubav, uskraćena. Djeluje da je ljubav zaista kao droga. Ona je, kad je o našem mozgu riječ, zapravo neurohemijski ekvivalent narkotiku".

Lijekovi "protiv ljubavi" su nezvanično već u upotrebi, a Erp primjećuje da u određenim grupama ultraortodoksnih Jevreja pripisuju antidepresive mladim učenicima, kako bi im smanjili libido.

Erp smatra da u određenim situacijama, doduše mnogo sofisticiraniji načini liječenja, mogu biti od koristi.

"Zamislite situaciju u kojoj se neko zaljubljuje tako da mu to zaista škodi i podriva sposobnost da razmišlja racionalno", kaže on.

"Neki ljudi su u opasnim vezama za koje znaju da se jednom moraju okončati i čak to i priželjkuju, ali ne mogu da prekinu emocionalnu povezanost. Kada bi, na primjer žena koju partner zlostavlja uzela takav lijek, to bi joj pomoglo da prekine veze sa svojim zlostavljačem".

Međutim, iako "liječenje ljubavi" teoretski može smanjiti broj depresivnih i zlostavljanih osoba, pa čak i samoubica, postoje i velike etičke prepreke njegovom nastanku.

Ako zanemarimo reproduktivnu funkciju ljubavi, takvi lijekovi zapravo prekidaju važan proces učenja iz sopstvenih neuspjeha.

Ekstremne emocije i slabljenje romantičnih veza trenutno su zapravo neželjene posljedice uzimanja antidepresiva, koji podstiču lučenje serotonina, ali digitalno doba koje veze čini intenzivnijim nego ikad, može natjerati neke ljude da ih uzimaju i zbog "slomljenog srca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije