Ljubav i seks

Zgodni muškarci imaju lošiju spermu

Zgodni muškarci imaju lošiju spermu
Zgodni muškarci imaju lošiju spermu

Najnovija studija pronašla je vezi između privlačnosti lica i kvaliteta sperme – muškarci sa zgodnim, muževnim crtama lica imaju spermu lošijeg kvaliteta u poređenju sa drugim muškarcima, piše Huffington Post.

„Koliko mi znamo, ovo je prva demonstracija ovog fenomena“, izjavio je ko-autor studije, dr Juka Kekalainen iz Centra za evolutivnu biologiju iz Australije.

Istraživači međutim, nemaju spremno objašnjenje za ovo otkriće, iako su ranija ispitivanja pokazala da visok nivo testosterona može da naškodi proizvodnji sperme, prenosi B92.

Pritom, rezultati idu protiv teorije o plodnosti koja tvrdi da žene traže zgodne muškarce zbog toga što bi njihovo potomstvo moglo da profitira od naslijeđenih gena u vidu boljeg zdravlja i više inteligencije.

Za potrebe studije, tim naučnika izvršio je analizu sperme dobijenu od 50 studenata regrutovanih sa Univerziteta u Valensiji. Potom su slike njihovih lica pokazane drugim heteroseksualnim muškarcima i ženama u dvadesetim godinama.
Žene su trebale da ocijene slike muškaraca kao da traže potencijalnog partnera za dugoročnu vezu, a muškarci su trebali da kažu onako kako su mislili da su ih žene ocijenile.

Pored posmatranja muževnih lica i kvaliteta sperme, istraživači su takođe željeli da saznaju da li je kvalitet sperme direktno povezan sa njihovim izgledom.

„Mislim da smo otkrili da kvalitet sperme jeste povezan sa ljepotom muškarca“, izjavio je Kekalainen.

Međutim, da li ovo znači da bi žene koje traže partnera sposobnog da odgaja djecu trebalo da ''zaobiđu'' zgodne muškarce?

Kekalainen tvrdi da su potrebna dodatna istraživanja koja bi trebalo da pokažu uzročnost i mehanizme iza ovog otkrića, prije nego što počnu da daju savjete ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije