Horoskop

Osam znakova da možda imate nizak nivo testosterona

Osam znakova da možda imate nizak nivo testosterona
Osam znakova da možda imate nizak nivo testosterona

Testosteron je krucijalan za izgradnju mišića i učinak u krevetu, pa zato pazite na sljedeće simptome i obavezno se obratite ljekaru.

Putem receptora u našem organizmu ovaj hormon se širi našim organizmom od mozga, preko kostiju do naših krvnih sudova. Ali manjak testosterona neće samo uticati na vaš učinak u teretani i krevetu, već može biti uzročnik ozbiljnijih tegoba.

Da biste otkrili nivo testosterona u organizmu potrebno je da uradite testove koji uključuju vađenje krvi, a 300 nanograma po decilitru krvi ili manje smatra se manjkom ovog hormona, kaže endokrinolog Bredli Anavalt. Dobra vijest je da se uz pomoć terapija mogu poništiti negativni efekti koje nosi ovo stanje.

Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, obavezno se obratite ljekaru:

Manjak želje za seksom

Jedan od najpoznatijih, najbržih i najčešćih simptoma je smanjeni libido. U stvari, gotovo svaki pacijent, na koga se sumnja da ima manji nivo testosterona, žali se da ima manjak seksualnog apetita. Osim manje želje za seksom, muškarci sa manjkom testosterona manje masturbiraju i imaju rjeđe fantazije i erotske snove. Dijelovi mozga zaduženi sa seksualnu požudu kao što je amigdala su ispunjeni receptorima testosterona. Manjak seksualne želje uzrokuje i probleme sa erekcijom, ali ti problemi nisu organske prirode.

Smanjivanje mišića

Povećan nivo testosterona u tijelu stvara anaboličko stanje, odnosno proces u kome se izgrađuju mišići. To u praksi znači da će naš organizam proizvodnjom proteina formirati procese koji će sprečiti smanjivanje mišića. Kada nivo testosterona opadne, naše tijelo ulazi u kataboličko stanje i tada dolazi do razlaganja mišićnog tkiva. To se najbolje vidi ukoliko redovno idete u teretanu gdje i pored velikog truda vaši mišići opadaju.

Problemi sa penisom

Bez kvalitetnog protoka testosterona, tkivo penisa, skrotum i testisi će atrofirati i smanjiti. Kao rezultat svega dolazi do smanjenja dužine i širine penisa. Takođe, dolazi i do smanjene proizvodnje sperme, ali uz pomoć terapija vrlo brzo se može povratiti stara "slava".

Veći stomak

Čak i kad počnete da gubite na masi, jedan dio tijela će početi da raste. Nažalost to je stomak. U jednoj australijskoj studiji potvrđeno je da muškarci sa rakom prostate imaju od 14 do 22 procenta masti u tijelu nakon jednogodišnje terapije nedostatkom androgena, koja smanjuje efekte testosterona. Viscelarna masnoća su duboke abdominalne naslage masti koje se formiraju oko naših organa i koje povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.

Slabije pamćenje

Problemi sa razmišljanjem i gubitkom pamćenja čest su simptom kod muškaraca sa manjkom testosterona. U jednoj australijskoj studiji iz 2015. godine, muškarci čiji je nivo testosterona padao u periodu 5 godina imali su znatno manje rezultate na testovima mentalne funkcionalnosti i pamćenja. Pored dijela mozga koji se zove amigdala, još jedan dio mozga zadužen za pamćenje i pažnju je i cerebrum koji takođe ima receptore testosterona. Kada nema dovoljno lučenja ovog hormona u te receptore, ni vaše moždane ćelije neće funkcionisati kako trebaju.

Loše raspoloženje

Neke od nuspojava manjka testosterona pored seksualne disfunkcije i problema sa kilogramima je i dugotrajno neraspoloženje. Prema podacima istraživača iz magazina Endocrine Journal, 23 procenta mladih muškaraca sa manjkom ovog važnog hormona ima problem sa nekim oblikom depresije, u poređenju sa samo 5 procenata muškaraca sa normalnim nivoom testosterona. Što je još gore, poremećaji raspoloženja poput depresije i aneksioznosti mogu izazvati opasan krug, jer depresija može negativno uticati na sposobnost vaših testisa da proivode testosterone.

Slabljenje kostiju

Kosti su zapravo živo tkivo koje se stalno oštećuje i regeneriše. Kada nivo testosterona opadne i vaše kosti će početi da slabe. Zato se često kao rezultat javlja smanjena gustina kostiju, osteoporoza i frakture.

Srčani problemi

Podijeljena su mišljenja eksperata po pitanju povezanosti manjka testosterona i srčanih problema. Sa jedne strane, ljekari su mišljenja da nizak nivo ovog hormona povećava rizik od smrti uzrokovane srčanim tegobama. Smatra se da je razlog tome to što testosteron otvara krvne sudove ka srcu. Drugo mišljenje je potkrepljeno nekim istraživanjima koja kažu da terapije testosteronom izazivaju nepravilan rad srca, posebno kod starijih muškaraca. Upravo zato je veoma važno da ukoliko imate ovaj problem posjetite svog ljekara koji će tačno odrediti nivo hormona u vašem tijelu i prepisati vam odgovarajuću terapiju.

(Men's Health)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije