Kuća i vrt

6 najskupljih kuća na svijetu

6 najskupljih kuća na svijetu
6 najskupljih kuća na svijetu

Vlasnici najluksuznijih kuća u svijetu po pravilu su misteriozni likovi, ako izuzmemo Bakingemsku palatu i njenu stanarku britansku kraljicu Elizabetu Drugu.

Američki magazin "Tajm" je na odeljku svog sajta posvećenog temi novca uz pomoć podataka sa CompareCamp.com predstavio najskuplje kuće, zapravo moderne dvorce i one koje u njima uživaju.

Antilija

Antilija zapravo i nije kuća u tradicionalnom smislu te riječi. Ima 27 spratova, 37.200 kvadratnih metara, šest podzemnih nivoa za parkiranje, tri piste za slijetanje helikoptera, a za državanje svega ovoga potrebno je 600 ljudi, njena vrijednost je milijarda dolara.

Vlasnik: Mukeš Ambani, najbogatiji čovjek u Indiji, čije je bogatstvo "Forbs" procijenio na 23,6 milijardi. Ambani je novac stekao vodeći kompaniju "Rilajans indutriz".

Bakingemska palata

Kraljičina rezidencija tehnički jeste kuća, ali definitivno nije na prodaju. U njoj je 775 soba, uključujući 19 soba za prijeme, 52 spavaće sobe, 188 soba za poslugu, 92 kancelarije i 78 kupatila, njena vrijednost je 1.55 milijardi dolara, piše Blic.

Vlasnik: Britanski suveren, u ovom trenutku to je kraljica Elizabeta Druga, koja vlada od 6. februara 1952.

Elisonovo imanje

Manje je kuća, a više posjed koji se prostire na oko 93.000 kvadratnih metara gdje se nalazi deset zgrada, vještačko jezero, bara sa zlatnim koj šaranima, čajdžinica i javno kupatilo, vrijednost ovog imanja je 200 miliona dolara.

Vlasnik: Leri Ellison, suosnivač "Orakla" i po "Fobsu" treći najbogatiji čovjek na svijetu u prošloj godini.

Herstov zamak

Zamak sa 27 spavaćih soba, korišćen za potrebe snimanja filma "Kum", u njemu su boravili Džon i Džeki Kenedi, Klerk Gebl, Vinston Čerčil i druge poznate ličnosti, negova vrijednost je 191 miliona dolara.

Vlasnici: Povjerenici zadužbine Villijema Rendolfa Hersta, pošto je zamak koji je izgradio prvi medijski magnat u SAD, sada zadužbina i turističko centar u okviru Sistema kalifornijskih parkova.

Seven Pinakl

Najveće imanje u Klubu Jeloustoun, privatnoj skijaškoj i golf zajednici superbogatih, kuća ima podno grijejanje, nekoliko bazena, teretanu, vinski podrum i sopstveni ski lift, vrijedno je 155 miliona dolara.

Vlasnici: Edra i Tim Blikset, koji je preduzimač, magnat drvne industrije i suosnivač Kluba Jeloustoun, ali su mu bankrot kluba, razvod i drugi problemi ozbiljno smanjili bogatstvo poslednjih godina.

Vila Leopolda

 Imanje na oko 202.000 kvadratnih metara uključuje prema članku iz "Varajetija" i staklenu baštu komercijalne veličine, bazen i kuću uz njega, kuhinju na otvorenom, pistu za slijetanje helikoptera, kao i gostinsku sobu veću od vila većine milionera. Kuća je korišćena kao set za snimanje filma Alfreda Hičkoka iz 1955. "Drž'te lopova", vrijednost ove vile je 750 miliona dolara.

Vlasnik: Lili Safra, brazilska filantropistkinja i udovica libanskog bankara Villijema Safre, koji je umro u požaru u jednoj od njihovih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije