Kuće i vrt

Betonske cigle kao saksije

Betonske cigle kao saksije
Foto: Ilustracija | Betonske cigle kao saksije
N.N.

Beton mnogi vide kao neprijatelja cvjetnog vrta, ali ne mora tako da bude ukoliko se ovaj materijal iskoristi na praktičan i kreativan način.

Betonski blokovi koji se koriste u građevinarstvu mogu da imaju primjenu i u baštovanstvu. Naime, betonske kocke se lako slažu, poput lego kockica, pa mogu da lijepo popune prazan ćošak. Ukoliko se stavljaju jedna preko druge tako da uvijek jedna polovina ostane otvorena u rupu može da se sipa humus i posade jednogodišnje cvjetnice.

Betonske kocke su dobre i za oivičavanje leja kako se invazivne biljke ne bi širile po stazi, ali i da bi se cvjetnice spasle od gaženja. Ovo je naročito dobro za leje pored kojih prolaze automobili. I u ovakve betonske kocke mogu se posaditi biljke sa plićim korijenom.

Na kraju, betonski blokovi se često koriste kao ograda koja se najbrže postavlja, ali može i da se ukloni. Takođe, betonske kocke mogu da sačuvaju zemlju koja je usečena u brdo da ne klizi. Blokove ne treba postavljati ravno, jer ukoliko se stavljaju po sistemu cik-cak zid može da se oplemeni biljkama. U ovakav zid pored niskih, jednogodišnjih cvetnica mogu da se sade i puzavice koje će lijepo padati i pokriti beton.

(Novosti.rs)

Poštovani čitaoci! "Nezavisne novine" pustile su aplikaciju beta verzije komentara. Molimo Vas da Vaša iskustva i zapažanja podjelite s nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Ovih šest stvari ne bacajte iz svog doma
Kuće i vrt

Ovih šest stvari ne bacajte iz svog doma

Viseće police štede prostor
Kuće i vrt

Viseće police štede prostor

Kuća koju možete ponijeti sa sobom
Kuće i vrt

Kuća koju možete ponijeti sa sobom

Najčitanije