Kuća i vrt

Crvotočina: Paprat koja liječi dodirom

Crvotočina: Paprat koja liječi dodirom
Crvotočina: Paprat koja liječi dodirom

Crvotočine (lat. Lycopodium clavatum) nisu biljke koje su se tek nedavno pojavile u evoluciji, nego njihova pojava datira već od prije 300 miliona godina. U toj geološkoj prošlosti one su bile mnogo veće i drvenaste, tako da su postojale čitave šume crvotočina.

U narodu su poznate i pod nazivima zmijina mahovina, lisičjak, lisičji rep, prečica ili plavun. Danas se koriste samo u obliku homeopatskih pripravaka, a u narodnoj medicini kod bolesti mokraćnih i polnih organa. Sadrži flavonoide, triterpene, alkaloid likopodin.

To je izuzetno rijetka višegodišnja zimzelena paprat, koja raste po cijeloj Evropi iznad hiljadu metara nadmorske visine, u četinarima, listopadnim šumama i pašnjacima. Slična je mahovini i ima milimetar do dva metra dugačku puzeću stabljiku, koja je račvasto razgranjena i pokrivena gustim i sitnim, na vrhu zašiljenim listićima.

Na strani koja je okrenuta prema zemlji razvijaju se brojni nježni i sitni korjenčići. Crvotočina ne cvjeta, jer je papratnjača. Iz poleglih ogranaka izbijaju i razvijaju se guste nakupine koje na vrhu nose po dva plodna klasa, kao vilice.

Truske čini sitni svijetložuti prah koji prijanja uz predmete, pliva po površini vode pri čemu se ne moči.

Taj prah je bez ukusa i mirisa, a u vatri lako izgara. Ljeti donosi grozdove na sporama, koje narod zove mekinje ili vještičje brašno. Dovoljno je da se samo dodirne cvijet i već je izletio oblak cvjetnog praha, koji je homeopatsko sredstvo za izranjavljenu kožu.

Ljekoviti dio biljke

Za liječenje se upotrebljava sjeme crvotočine, odnosno spore, što se naziva još i brašno crvotočine. Koristi se, takođe, i cijela biljka. Inače, ova trava sadrži radijum, a u mnogim zemljama spada u strogo zaštićene biljke, te se smije nabavljati isključivo u apotekama. Nadzemni dio biljke sadrži veliku količinu radijuma, naročito listići i klas.

Upravo oslobađanje radijuma iz ovih dijelova biljke omogućava efikasno liječenje mnogih bolesti. Pomaže oboljelima od reume, od kostobolje, čak i kada se već pokažu promjene na zglobovima.

Ljekovito djelovanje

"Brašno" (truske ili spore) crvotočine upotrebljava se posipanjem oboljelih dijelova kože, posebno kod bolesnika koji su prinuđeni da dugo vremena leže u krevetu. "Brašno" crvotočine koristi se kod bolesti mokraćne cijevi i mjehura. Budući da "brašno" crvotočine pospješuje izlučivanje mokraćne kiseline, koristi se u liječenju uloga (gihta) i reumatičnih bolesti.

Čitava biljka primjenjuje se u liječenju bolesti mokraćnih i polnih organa, kod pijeska u bubregu i grčevitih bubrežnih napada, te u liječenju skrufuloze i rahitisa. Preporučuje se kod hemoroida (šuljeva) i hroničnih proliva.

Ipak, mora se vrlo pažljivo dozirati, jer može da izazove grčeve. Nezamjenljiva je kod svih oboljenja prostate, protiv pijeska u bubregu i bolova u njima. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre, pa čak i kod malignih promjena na ovom organu. Vrlo brzo vraća snagu bolesniku.

Liječi i bešiku, naročito kada je mokrenje jako otežano. Kesicu trave treba položiti na mjesto gdje je grč, na bubrege ili oko bešike, i grč nestaje. Jastuče napunjeno suvom prečicom fiksira se na golu kožu bolnog mjesta i kad su u pitanju giht, grčevi u listovima, spondiloza, reuma, sinusi, glavobolja, migrena, bol oka, uha i ostali bolovi, dubine do tri centimetra u organizmu. Poslije toga, kako tvrde poznavaoci ljekovitog bilja, bolovi nestaju.

Rane od ležanja (dekubitis) treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju, čak i kod najtežih bolesnika. U nekim apotekama se može naći pod nazivom likopodiumspora.

Čak i životinje, na primjer ovce zaražene metiljem i drugim parazitima, posoljena prečica diže na noge poslije dva dana.

Recepti

Čaj: ravnu kašičicu trave preliti s 1/4 l vrele vode (ne kuvati) i ostaviti da kratko odstoji. Dnevno je dovoljna jedna šolja, i to ujutru na tašte, a pije se gutljaj po gutljaj. Najbolje vrijeme je pola sata prije doručka. Kod ciroze jetre i malignih bolesti ovog organa treba uzeti dvije šolje čaja na dan.

Jastučić od crvotočine: 100 gr (ili više) sušene trave staviti u vrećicu i položiti na mjesto grčeva. Dejstvo ovog jastučića je godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije