Kuća i vrt

Dnevna zona u montažnom objektu

Dnevna zona u montažnom objektu
Dnevna zona u montažnom objektu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

U prilogu Vam dostavljam tlocrt svog stana u nadi da ćete mi pomoći. Naime, radi se o montažnom objektu, koji je u stvari dio dupleksa. Na crtežu sam pokušala da Vam detaljnije opišem stanje, ukratko meni nedostaju jedna mala soba i balkon. S obzirom na to da je dupleks u pitanju, jedino mjesto gdje bi balkon mogao da dođe je desna strana dnevne i spavaće sobe. Postoji li mogućnost da se izvrši pomjeranje zida između kuhinje i dnevne sobe udesno, recimo do polovine prozora u dnevnoj sobi, mada treba obratiti pažnju na dimnjak, pa da dobijem kuhinju i dnevni boravak zajedno, a sa druge polovine prozora da dobijem malu sobu, s tim da ne znam kako bih riješila izlaz na balkon.

Taca iz Banjaluke

 

Poštovana,

Iako imaju karakterističnu organizaciju stanova, po kojoj su rađena kompletna naselja na području bivše Jugoslavije, konkretno u Banjaluci cijelo naselje nakon zemljotresa, objekti tog tipa su prilično fleksibilni za rekonstrukciju, budući da se radi o montažnoj varijanti. Vaša sugestija da eventualna soba ide do polovine prozora estetski i funkcionalno je upitna, jer dovodite u pitanje samo otvaranje prozora, a i prostori gdje su manji prozorski otvori u samom uglu imaju problem neravnomjerno raspoređenog dnevnog svjetla. Stoga smatramo da je bolja opcija da se novoprojektovana soba pruža u podužnom pravcu, koji je paralelan s prozorskim otvorom i da oba krila budu unutar sobe, čime ćete dobiti kvalitetno osvijetljenu sobu. Kako ste rekli da Vam je potrebna manja soba, smatramo da je oko osam kvadrata dovoljno za tu namjenu, uostalom i da bi nam veća površina ostala za dnevnu zonu. Kako biste dobili komfornu kuhinju, zid između iste i kupatila potrebno je pomjeriti za oko 80 centimetara, a samo kupatilo organizovati na preostalom dijelu i prostoru ostave. Dobićemo prošireno kupatilo koje svojim gabaritima apsolutno ostavlja dovoljno mjesta za komunikaciju. Time se stvara dovoljan prostor za kuhinju, koja bi bila ugaona i na potezu prema trpezariji zavšena kuhinjskim šankom, koji bi, osim praktične, imao i vizuelnu stranu, odnosno da načinom obrade bude akcenat tog prostora, a i definiše kuhinjski prostor u odnosu na trpezariju i dnevni boravak. Trpezarija bi zauzimala prostor između kuhinje i projektovanog prostora lođe na kome ste insistirali, s tim da je važno napomenuti da Vam je za svaku vanjsku korekciju neophodno odobrenje od odjeljenja za prostorno uređenje lokalne samouprave.

Dnevni boravak bi zaokružio tu cjelinu dnevne zone prema prozorskim otvorima, odnosno dobili biste dio koji ima svoju intimu, a opet je s kuhinjom i trpezarijom dio većeg prostora, čime svakako dobijamo na reprezentativnosti, a i prostor prirodno osvijetljen sa dvije strane, što je uvijek kvalitet više u istom. Što se tiče veće sobe, zbog samog dimnjaka, jer bi dislociranje istog zahtijevalo prilično ulaganje, odnosno osim dimnjaka morate računati na korekcije u krovu i ploči, tako da je najbolje da ova soba ostane u postojećim gabaritima. Ipak budući da ima veliku kvadraturu upotrebom kliznih vrata od poda do plafona dobićete impozantan prostor za odlaganje. Projekat rekonstrukcije koji smo uradili na osnovu Vaših potreba i postojećih gabarita daje Vam dodatnu sobu, a funkcionalno spajajući dnevni boravak s kuhinjom i trpezarijom taj gubitak kvadrata ne bi trebalo da se osjeti u tolikoj mjeru, štaviše prostorom koji je cjelovit dobićete kvalitetan efekat u svakom aspektu.

 

Dragan Čampara dipl. inž. Arh

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije