Kuća i vrt

Dodatna soba u jednosobnom stanu

Dodatna soba u jednosobnom stanu
Dodatna soba u jednosobnom stanu

Projektantski savjeti - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Obraćam Vam se s molbom da mi, ukoliko je moguće, pomognete savjetom u vezi s renoviranjem stana radi maksimalne iskorištenosti te potrebe da dobijem jednu sobu. Posjedujem jednosoban stan površine 37 m², bez površine balkona od oko pet m², koji je ostakljen. Stan, kao što je i vidljivo iz tlocrta, je okrenut prema zapadu i to s malom kuhinjom (cijeli zid je u prozorima), dijelom i dnevni boravak, kao i balkon su orijentacije prema zapadu, osim što u dnevnom boravku ima manji prozor s južne strane. S obzirom na to da postoji potreba za jednom sobom, molim vas da mi svojim savjetom preporučite da li je to u postojećoj situaciji moguće, a da svaka prostorija kao i dosad ima dovoljno svjetlosti i prostora da se postave stvari koje su neophodne u svakom domaćinstvu.

ANA MARIJA J. IZ SARAJEVA

Poštovana,

Prije svega, ono što je činjenično stanje jeste da se radi o relativno maloj kvadraturi i da dodavanjem još jednog sadržaja svi ostali moraju biti racionalizovani u ozbiljnoj mjeri. Naime, ono što je svakako pozitivno i treba iskoristiti, to je definitivno dobra osvijetljenost stana, a kako je po logici stvari za spavaću sobu potrebna manja širina nego što je to slučaj sa dnevnim boravkom, onda je istu najbolje organizovati na potezu gdje su balkonska vrata. Uzevši u obzir da je ta širina mala da bi se mogao riješiti i problem odlaganja garderobe, na širini od 1,50 metara je formiran ispust, koji u sobi služi kao američki plakar s kliznim vratima, dok je u dnevnoj zoni taj prostor dovoljan za pozicioniranje elemenata audio i video uređaja i konzolnih polica za knjige. Kako je dnevnom boravku potrebna veća količina svjetlosti, on je pozicioniran na mjestu gdje je trenutno trpezarijski dio, dok su u novoprojektovanom stanju trpezarija i kuhinja pomjerene ka manjem prozoru, iako je prostor bez pregrada, pa su funkcionalno objedinjeni sa dnevnim boravkom. Kuhinji se pristupa u neposrednoj blizini ulaznih vrata i kao takva ima ugaoni oblik i površinu koju treba kvalitetno iskoristiti s izvlačnim korpama i svim elementima koji čine funkcionalnu kuhinju.

U nastavku je trpezarijski prostor, koji ima dovoljnu površinu za nesmetanu komunikaciju i kvalitetnu upotrebu. Isprojektovanim rješenjem vaše stambene jedinice nastojali smo ispoštovati sve vaše zahtjeve odnosno dobiti dodatnu sobu, imati dovoljnu količinu dnevne svjetlosti  i to smo riješili na taj način što je uklonjen dio pregradnih zidova koji nemaju konstruktivnu funkciju i na potrebnim dijelovima izvršeno pregrađivanje lakim zidovima od gips-kartonskih ploča s potrebnom količinom zvučne izolacije.

Dragan Čampara dipl. inž. arh

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije