Kuća i vrt

Kameleon biljka - u sjenci zelena, na suncu crvena

Kameleon biljka - u sjenci zelena, na suncu crvena
Kameleon biljka - u sjenci zelena, na suncu crvena

Izuzetno dekorativna kameleon biljka (Houttuynia cordata) mijenja boju listova u zavisnosti od jačine svjetlosti i temperature.

Potiče iz Azije, gdje raste kao žbunasti pokrivač na vlažnom i močvarnom zemljštu. Dostiže visinu 15 do 30 cm, a listovi su srcolikog oblika, prošarani žutom, zelenom ružičastom ili crvenom bojom.

Intenzitet boja zavisi od izloženosti svjetlu. U sjenovitim dijelovima biljka je zeleno-krem boje, dok na suncu poprima jake nijanse žute, roze i skarletnocrvene.

Sitni bijeli cvjetovi pojavljuju se krajem proljeća i početkom ljeta, a cijela biljka ima prijatan miris koji podsjeća na cvijet narandže. Dobro napreduje na vlažnom zemljištu, pored jezera i fontana. Iako joj najviše prija vlaga, može da podnese kratkotrajnu sušu. Pošto se brzo širi, ukoliko je sadite u vrtu ili pored jezerceta, obavezno napravite barijere. Sadite je na rastojanju od 60 do 90 cm. Tokom jeseni zaštitite korijen od hladnoće, da ne bi promrzla. Zimi se biljka povlači, a opet pojavljuje na proljeće.

Ljepota kameleona najviše dolazi do izražaja pored malog jezera, oko kojeg obrazuje atraktivan tepih s cvjetovima u junu i julu. Lijepo izgleda i u kombinaciji sa drugim ukrasnim travama i višegodišnjim biljkama. Ukoliko ovu biljku gajite na balkonu, u saksiji, držite je u polusjenci.

Inače, u Kini i Vijetnamu korijenje kameleona se koristi kao povrće, lišće se jede kuvano ili svježe kao salata. Ukus je neobičan, podsjeća na ribu, pa je zbog toga dobila naziv riba menta (Fish Mint).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije