Kuća i vrt

Kinezi "grade" 3D štampanu vilu za manje od tri sata (FOTO)

Kinezi "grade" 3D štampanu vilu za manje od tri sata (FOTO)
Kinezi "grade" 3D štampanu vilu za manje od tri sata (FOTO)

PEKING - En Jongliang, razvojni inženjer u kineskoj kompaniji "Zhuoda", kaže da 3D štampana vila može da bude izgrađena za 10 dana, sa sve pripremama i stavljanjem dijelova na mjesto na kojem treba da se nalazi, dok je za klasičnu izgradnju vile potrebno i do pola godine.

Izgradnja 3D kuće ili građevine na ovaj način košta 2.500 do 3.000 juana (400-480 dolara) po kvadratnom metru.

Kineska kompanija "Zhuoda" izgradila je 90 odsto fabrike van mjesta na kojem je planirano da se ona nalazi prije nego što je instalirala njene dijelove na određeno mjesto. Ovaj način gradnje štedi i vrijeme i novac.

Ovako izgrađena kuća može da izdrži i zemljotrese visoke megnitude, jer su dijelovi kuće teški preko 100 kilograma po kvadratnom metru.

Struktura uokvirena čelikom može biti ispunjena i izolacionim materijalima.

"Zhuoda Group" je zavela 22 patenta pod svoje ime, a materijali koje koriste stroga su tajna.

Predsjednik kompanije Tan BuJong otkrio je da novi materijal nastaje od industrijskog i poljoprivrednog otpada, da je otporan na vatru i vodu i da ne sadrži štetne supstance kao što su formaldehid, amonijak i radon.

Kada se strukturni okvir odštampa 3D tehnologijom, svaki dio se posebno dorađuje prije konačne montaže. Čak i biljke mogu biti ugrađene u zidove ovih građevina koje mogu da traju i do 150 godina.

(Inhabit.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije