Kuća i vrt

Krečenjem domu udahnite život

Krečenjem domu udahnite život
Krečenjem domu udahnite život

U proljeće mnogi požele da promijene nešto u svom domu. Ukoliko nemate novca za novi namještaj, krečenjem i malim kućnim dekoracijama lako možete osvježiti životni prostor.

Uz dobar alat i boju svako može bez mnogo muke prefarbati plafon i zidove. Otkrivamo vam kako to da uradite.

Izmjerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmjerite površinu koju planirate bojiti. Prilikom kupovine birajte kvalitetne boje i razrjeđujte ih prema propisanim uputstvima. Pripremite boju odjednom.

Pribor

Osim boje, potrebni su vam manji i veći valjak, mrežica za cijeđenje valjka, četkica za ćoškove, traka, glet masa, špahtla i brusni papir. Važno je da su kante i valjak uvijek čisti i suvi prije upotrebe.

Zaštitite namještaj

Prije bojenja potrebno je namještaj pažljivo pomaknuti prema sredini prostora. Pod i namještaj prekrijte folijom ili novinama. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Lustere omotajte vrećicama.

Sanirajte oštećenja

Da bi bojenje zidova uspjelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suvi. Ako na zidu ima oštećenja, popunite ih glet masom. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletovanje.

Počnite od plafona

Uvijek prvo bojite plafon, kako vam boja ne bi curila na zidovima. Bojite valjkom povlačeći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da na valjku više nema boje. Okrečite cijelu površinu pa tek onda ostavite da se osuši.

Izbor boje

Plava: Akva, tirkiz i kobalt plava su boje koje bez razmišljanja možete upotrijebiti. Za prostorije koje su okrenute na jug i koje su preko dana izložene suncu upotrijebite hladniju nijansu plave boje.

Zelena: Ako niste sigurni koju boju za zidove izabrati, posegnite za zelenom. Odlično se slaže sa bijelom, crnom i smeđom. U prostorijama koje imaju male prozore izaberite nijansu zelene boje koju srećete u rano proljeće.

Crvena: Ova boja je izuzetno zahtjevna. Amaterima se uvijek savjetuje upotreba crvene boje kao akcentne, kroz jastuke, lampe, tepih… Ona stimuliše apetit pa je iskoristite u trpezarijama ili kuhinjama.

Žuta: Žuta u boji sunca može biti odlična za prostorije u kojima se provode jutarnji časovi ili u prostorijama koje nemaju direktne sunčeve svjetlosti, kao što je kupatilo.

Narandžasta: Ona se ponaša kao crvena. Ako u nekoj prostoriji želite podstaći aktivnosti, okrečite je u narandžastu, to može biti radna soba, ali i kuhinja. Najbolje se slaže sa namještajem i podovima od tamnog drveta.

Ljubičasta: U jednom trenutku je meka i nježna, dok je u drugom imperijalistički nastrojena. Istaknite ljubičastu boju dekoracijama boje srebra i ogledalima. Razmislite o kombinaciji boje lavande i crne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije