Kuća i vrt

Ljekovito bilje: Jojoba

Ljekovito bilje: Jojoba
Ljekovito bilje: Jojoba

Jojoba (lat. simmondsia chinensis) je grmolika trajnica koja raste uglavnom u pustinjskim područjima centralnog američkog kontinenta. Biljka raste veoma sporo i potrebno je više od 10 godina da joj izraste plod. Ima veoma tvrde i debele listove koji sprečavaju gubitak vlage u ekstremno suvoj klimi. Ljeti daje plodove koji liče na masline. Plod ima malo sjeme, koje sadrži oko 50 odsto ulja.

Ulje s hranjivim sastojcima

Još Indijanci su raspolagali znanjem o tome koliko je ulje jojobe zdravo za kožu i kosu. Od plodova biljke pravili su ulje kojim su dezinfikovali i liječili rane. Takođe su ga koristili kao losion za kožu i kosu kako bi ih zaštitio od dehidracije uzrokovane suncem i pustinjskom klimom. Perut i opadanje kose u to vrijeme nisu bili poznati. S obzirom na svijetložutu boju ulja jojobe, Indijanci su je nazivali "tečnim zlatom". Američki naučnici, koji su detaljnije počeli ispitivati jojobu tek tridesetih godina prošlog vijeka, zaključili su da jojoba u sebi sadrži veoma važne ljekovite sastojke koji su neophodni za zdravu kožu. Danas se jojoba uzgaja na mnogim plantažama širom svijeta.

Jojobino ulje se dobija iz smrskanih sjemenki. Sastoji se uglavnom od zasićenih masnih kiselina i alkohola. Naučnici tvrde da ova masna tečnost i nije pravo ulje, već vosak, zahvaljujući čijem hemijskom sastavu, ne postoji mogućnost da užegne. Jojobino ulje sadrži mnoge važne hranjive materije, kao što su vitamin E, B kompleks vitamine, te mineralne silikone, hrom, bakar i cink. Isto tako, sadrži znatnu količinu joda od kojeg jojoba vjerovatno poprima svoja antibakterijska i antigljivična svojstva. Hemijski sastav jojobe je sličan prirodnom sebumu kože, pa se lako upija i rijetko uzrokuje alergijske reakcije.

Ljekovito djelovanje

Novija istraživanja pokazala su da jojobino ulje uspješno štiti od opekotina poslije sunčanja, jer u sebi sadrži prirodno sredstvo za zaštitu od sunca. Osim toga, prirodnim putem daje koži potrebnu vlažnost i tako smanjuje pojavu bora, pospješuje metabolizam i brže obnavljanje ćelija. Za suvu kožu je najbolje kada se jojobino miješa s drugim uljima, a najidealnije s uljem divlje ruže i to 20 ml jojobe i 10 ml divlje ruže.

Jojoba je takođe odlično sredstvo za ubrzano zarastanje rana. Odlične rezultate daje i u terapiji akni, jer djeluje dubinski na inficirane slojeve kože. Koristi se i u liječenju psorijaze, ožiljaka, atletskog stopala, bradavica i drugih kožnih oboljenja.

S čistim, hladno presovanim uljem jojobe mogu se napraviti mnoge maske za lice, ulja za masažu i kupanje, a može se pripremiti i gel za tuširanje. Nekoliko kapi ulja dodatog šamponu učiniće vašu kosu mekom i sjajnom, a istovremeno će je osloboditi od peruti. Dodatno, jojoba čisti kosu od raznih preparata koji se na njoj nakupljaju, jača korijen kose i podstiče njen rast.

Jojoba može pomoći i kod suvih zanoktica sklonih pucanju i crvenilu. Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja spriječiće razvoj bakterija na osjetljivom području kožice oko nokata i istovremeno je njegovati i omekšati.

Svi ovi pozitivni efekti podrazumijevaju se samo pod uslovom da se radi o čistom, prirodnom, hladno presovanom ulju od jojobe. Kod mnogih produkata u kojima se spominje jojoba, to nije slučaj. Dešava se da ulje potiče s plantaža na kojima se uveliko koriste otrovna hemijska sredstva za obradu zemlje ili tretman biljke, koja gotovo potpuno uništavaju njegove ljekovite sastojke.

Upotreba u kozmetici

Dodaje se sapunima, šamponima i kozmetici. Ulje jojobe je postalo jako važno kozmetičkoj industriji sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kozmetika koristi hidrogenizovanu jojobu za kreme, losione, sapune i ruževe za usne, pošto je jojoba nemasni podmazivač i tvori bazu za držanje pigmenta u ruževima. Može poslužiti kao zamjena za pčelinji vosak u kremama. Dobra je za upotrebu nakon depilacije, balansira kiseli sloj kože i zato je korisna i za suvu i za masnu kožu. Danas se stotine tona ulja jojobe proizvodi svaki dan i većina toga se skupo prodaje za korištenje u kozmetici.

Recepti

Maska za kosu: Jojoba kosi daje sjaj i elastičnost. Ulje jojobe nanesite na kosu, ostavite da stoji jedan sat, a zatim ga isperite. Masku za kosu treba nanijeti od korijena ka vrhovima kose.

Njega masne kože: Ulje lješnika, uz dodatak male količine jojobe, čini odličnu mješavinu za svakodnevnu njegu masne kože. Dodatkom jojobinog ulja, 10 do 20 odsto na ukupnu količinu biljnog ulja, dobija se hranjiva i ljekovita mješavina ulja za njegu masne kože, jer jojoba topi višak sebuma na koži.

Losion za čišćenje lica: 100 g ružine vodice i 20 ml jojoba ulja. Protresti jako prije upotrebe. Nanijeti na blaznicu.

Protiv akni: Za akne uzmite 9 ml jojobe, mililitar čajevca, 20 kapi i 20 ml ploda divlje ruže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije