Kuća i vrt

Mali trikovi za čišćenje obuće

Mali trikovi za čišćenje obuće
Mali trikovi za čišćenje obuće

Cipele, gležnjače i čizme od brušene kože postale su pravi hit.

Iako je ovaj način obrade kože vrlo zahvalan i elegantan, zahtijeva posebnu njegu i održavanje. Imaju li vaše omiljene cipele mrlju koja vam bode oči, riješite problem uz pomoć pet brzih i jednostavnih SOS pomagala iz vašeg doma, prenosi Lj&Z.

Gumica na olovci

Ovaj trik idealan je za mrlje od stepenica, papučice automobila ili slično. Gumicom nježno istrljajte mrlju te rukom odstranite mrvice koje je gumica ostavila na koži.

Turpija za nokte

Ovaj SOS trik odnosi se na skorene mrlje od blata koje putem “pokupite” na cipeli. Pustite da se blato potpuno osuši te potom turpijom za nokte nježno protrljajte mrlju sve dok se blato ne pretvori u prah i otpadne.

Voda

Kapljice vode na brušenoj koži mogu ostaviti tamne mrlje. Ovaj problem možete riješiti vrlo lako. Namočite krpicu u mlaku vodu te prebrišite cijele cipele. Boja cipele će privremeno potamniti, no, kada se koža osuši vratiti će se na normalnu nijansu, a mrlja će nestati.

Četkica za zube

Brušena koža nakon učestalog nošenja može izgledati natisnuto i istrošeno. Starom četkicom za zube nježno iščetkajte cijele cipele i to u suprotnom smjeru od samih dlačica.

Alkoholno ulje

Za tamne mrlje na brušenoj koži upotrijebite ovaj trik. Prije nego krenete s čišćenjem, na skrivenom mjestu pored đona kapnite kap ulja i čekajte da se osuši. Ako kapljica nije ostavila mrlju nastavite s postupkom. Namočite vrh pamučne krpice u ulje te njome tapkajte po mrlji dok se ne namoči, ostavite da kratko odstoji te prebrišite mjesto suvom stranom krpice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije