Kuće i vrt

Najluđe male kuće na svijetu

Najluđe male kuće na svijetu
Foto: N.N. | Najluđe male kuće na svijetu
N.N.

I dok neki maštaju o svojoj kući iz snova, neki su svoje najluđe snove o domu pretvorili u stvarnost.

Kuća Broon's u Škotskoj

Ova neobična građevina nalazi sena jezeru Shin u blizini mjesta Lairg. Navodno su lokalci prikupljali novac za obnovu kuće nakon oluje koja ju je pogodila 2015., a oni kažu kako u kući živi velika porodica. Voda nekada nije bila tako visoka, od 1950. i izgradnje hidroelektrične stanice narasla je za punih 10 metara.

Kuća fružider

Moderne kuće obično nemaju podrume, ali ova je kuća zapravo cijela podrum, sve što treba napraviti je ukopati je i koristiti za skladištenje hrane i vina. Njen sferičan oblik osigurava joj konstantnu temperaturu.

Najmanja kuća na svijetu u Češkoj

Nalazi se u Pragu, a njena fasada je široka tek 2,25 metara. Izgrađena je između dvije "obične" kuće sredinom 19. vijeka, a koristila se kao umjetnički studio.

Kuće hiljadu ostrva - u SAD-u i Kanadi

U arhipelagu pograničnog područja Kanade i SAD-a nalazi se 1.864 otoka, a najveći među njima su naseljeni. Možete li zamisliti otok na kojem ima mjesta samo za jednu kuću s dvorištem. Ostrva imaju posebnu firmu koja im vrši dostavu potrepština.

Kuća Stevea Aarena na Tajlandu

Ovaj kreativni dom inspirisao je brojne ljude širom svijeta, a Steve je svoju kuću izgradio na svojoj organskoj farmi manga. Građevina, većinom izgrađena od gline, kao i interijer, Stevea je koštala 90 hiljada dolara.

 Kuća od jednog kvadrata

Najmanju kuću na svijetu dizajnirao je arhitekt iz Berlina,  Van Bo Le-Mentzel. Iako ima tek 1 kvadrat, ona ima vrata, prozor i stolicu, a ako se polegne i krevet. Teži 40 kilograma i ima svoje točkove za prevoz.

Eko kuća snowboardera

Uspješni snowboarder Mike Basich za svoj je dom odabrao manjušnu kuću koju je izgradio u planinama, na luksuznom imanju. Za njenu su izradu korišteni samo eko materijali, a toplinu i svjetlo daju joj solarne ćelije.

A uz pomoć prijatelja, Mike je napravio jednu sličnu kuću namijenjenu za putovanja.

Složive kuće u Norveškoj

Hejimans je konstruisao ove jedinstvene mini kuće koje se mogu složiti i sklopiti za samo jedan dan. I njima se nalazi kuhinja, devni boravak, kupaonica i spavaća soba, a terasa je dodatak.

Hotel u Boeingu, Kostarika

Hrđavi 1965 Boeing ima vrlo zanimljivu mirovinu nakon što je jedan poduzetnik kupio taj zrakoplov i opremio ga kao hotel i postavi u blizinu azurne lagune, a svojim gostima jamči "najsigurniji let".

Jaje Exbury

Arhitekt Stephen Turner obožava eksperimente, pa je stoga kreirao i ovu neobičnu kuću u obliku jajeta. Ona je duga 6 metara, a promjer joj je 2,8 metara. Može je se postaviti na vodu, a ima tuš, pećnicu i viseći krevet. Sva energija u njoj dolazi od sunca.

(NN/express.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Uključite žutu boju u dekoraciju doma
Kuće i vrt

Uključite žutu boju u dekoraciju doma

Plava boja podstiče um
Kuće i vrt

Plava boja podstiče um

Najčitanije