Kuća i vrt

Niko ne želi španske vile

Niko ne želi španske vile
Niko ne želi španske vile

MADRID, LONDON - Većina britanskih penzionera koji su kupili vile u Španiji dovedena je na ivicu siromaštva, jer su cijene njihovih nekretnina više nego prepolovljene, tako da niko od njih više nema sredstava ni da se vrati kući.

Da loše vijesti nikad ne idu same, svjedoči i procjena analitičara da će stanje biti još i gore.

Naime, španska vlada je nedavno saopštila da širom Španije ima više od 700.000 novoizgrađenih neprodatih kuća, što dodatno smanjuje cijenu ovih vila. Međutim, nije oduvijek bilo ovako katastrofalno stanje. Kada je Marijan Henderson (62) prije sedam godina sa suprugom preselila na jug Španije, imali su skoro milion funti na svom računu.

Danas, ona se ne može vratiti u Veliku Britaniju, jer ne može izvući ni četvrtinu sume koju su imali.

Kada su kupili svoju vilu, bili su presrećni, jer su konačno imali svoj dom iz snova; vilu sa četiri spavaće sobe, bazenom i svim što ide uz sve ovo. Ova vila je prije sedam godina vrijedjela 725.000 funti, a danas jedva 270.000. Međutim, čak ni sa ovom cijenom, Marijan je ne može prodati.

"Cijenu sam snizila koliko god sam mogla", kaže Marijan, koja je kuću stavila na prodaju još 2007. godine, kada joj je umro suprug.

"Međutim, čak i maksimalno snižena cijena ne može prodati ovu kuću. Moram priznati da očajnički želim da odem iz Španije, ali jednostavno ne mogu. Tržište nekretnina je bukvalno propalo i sve dok ne prodam kuću, ne mogu se vratiti u Britaniju", kaže ona.

"Situacija je katastrofalna, jer nemam od čega da živim. Danas preživljavam od penzije, ali nekada mi ona nije dovoljna za osnovne potrebe. Očajna sam i nekada prođu i tri- četiri dana da ne progovorim sa živim bićem, jer u okolini više nikoga nema, ko god je mogao otići, otišao je", žali se britanska penzionerka.

Marijanina očajnički tužna priča, nažalost, nije jedina. Ovo je postalo sasvim uobičajeno pošto se život većine britanskih penzionera za svega nekoliko godina pretvorio u noćnu moru.

Jedan od razloga ovako lošeg stanja na tržištu nekretnina u Španiji svakako je veliki broj novoizgrađenih vila, koje, usljed ekonomske krize, ne mogu naći svoje kupce. Sve ovo dodatno snižava cijene nekretnina.

Prema procjenama španske vlade, čak 700.000 novoizgrađenih kuća širom Španije stoji neprodato, dok se od ove cifre čak 400.000 nalazi na samoj obali. Glavni kupci ovih vila nekad su uglavnom bili britanski penzioneri.

Ako se uz sve ovo uzme u obzir da je pored 700.000 novoizgrađenih kuća još isto toliko kuća starije gradnje koje su se našle na tržištu, onda je sasvim jasno kakvo je stanje na tržištu nekretnina. Upravo zbog svega pomenutog, u narednih pet godina očekuje se dodatni pad cijena nekretnina od bar još 20 odsto.

Ukoliko zaista dođe do kolapsa tržišta nekretnina u Španiji, to će se svakako odraziti i na ostatak španske ekonomije.

Banke već bilježe ogromna dugovanja, dok je građevinska industrija gotovo propala. Prema nekim posljednjim informacijama, od ukupno 60.000 kompanija iz građevinskog sektora, čak 23.600 je bankrotiralo, a njihova dugovanja prelaze cifru od 100 milijardi dolara.

Upravo zbog svega ovoga, ali i svjetske ekonomske krize, Španija prolazi kroz najgoru recesiju posljednjih 50 godina.

"San mog supruga je oduvijek bio da živi u Španiji. Moram priznati i ja sam bila srećna, jer nakon što smo kupili kuću ostalo nam je 125.000 funti ušteđevine. Danas, ne mogu ni da se vratim kući... Očajna sam. Ušteđevina je davno nestala, a ja od penzije ne mogu da živim, niti za ovaj novac mogu da kupim novu kuću u Britaniji", kaže na kraju Marijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije