Kuća i vrt

Ozelenite dom u rano proljeće

Ozelenite dom u rano proljeće
Ozelenite dom u rano proljeće

Klasičan način da ukrasite svoj dom ili poslovni prostor je da koristite biljke, a rano proljeće je idealno doba kad možete nanovo da "ozelenite" svoje životno okruženje.

Dekorativne sezonske biljke i cvijeće unose dah proljeća u pravom smislu riječi pa su poželjne u svim prostorima doma - od ulaza do kupatila. Zelenilo možete postaviti i kao polutransparentnu barijeru između pojedinih zona prostora, na primjer kuhinje i dnevnog boravka.

Biljke mogu biti individualne ili u grupama tako da možete da napravite malu zelenu površinu u svom okruženju. Prostor će time djelovati bogatiji, ljepši na pogled i jednostavno unijeće potrebnu svježinu.

Većina biljaka je dekorativna tokom čitave godine, dok ima onih koje cvjetaju u određeno doba. Neko višegodišnje cvijeće zasađeno u saksijama, kao što su lale, zumbuli, hrizanteme ili gerberi su veoma pogodni, jer tokom određene sezone cvjetaju i dodaju svježinu enterijeru.

Sobne biljke se smatraju veoma važnim elementom u savremenom dizajnu enterijera. One čine dom prisnijim i prirodnijim, unose pokret i život, boju i zelenilo u njegov prostor. Dizajniranje enterijera doma sobnim biljkama je i odličan način da dodate ljepotu i toplinu i stvorite dom koji odražava vašu ličnost.

U uređenju prostora doma sobnim biljkama mora biti praćena dekorativna šema raspoređivanja biljaka.  Odnos između broja i veličine biljaka i veličine sobe je važan. U veću sobu možete da stavite veće biljke i više biljaka, a lisnate biljke kao što su dracena, filadendron, palma, fikus bendžamin mogu zaista izgledati zanimljivije u većem prostoru.

U malu sobu ne stavljajte mnogo biljaka. Izaberite srednje ili male biljke sa finim raznobojnim interesantnim teksturama, formama lišća ili cvjetova i stavite ih na vidljivo mjesto. Tako ćete dobiti vizuelno zanimljiviji prostor.

Mnogo sobnih biljaka cvjetnica u korpi ili aranžiranih u malim saksijama na istom stolu mogu dati lijep kolorističan akcenat u svakoj sobi. Posebno su lijepi cvjetovi azaleje, gloksinije, begonije.

Drveće kao sobno bilje ima veliki značaj, naročito za dekoraciju velikih soba, hodnika ili kupatila. Sa ovim biljkama unosite i djelić egzotike u dom. Najpoznatije grupe ovih biljaka su različite vrste fikusa i palmi.

Sobne biljke najbolje izgledaju ispred jednostavne pozadine. Ako imaju veliko lišće smjestite ih ispred tapeta sa malim uzorcima. Zidovi obloženi drvetom ili obojeni u bijelo vole biljke puzavice.

Bake i mame su nas naučile da je saksije sa cvijećem najbolje držati na prozorskoj klupčici ili u uglovima podova soba.

Međutim, možete i od zidova napraviti viseći vrt, te je bijele prozračne teglice najbolje objesiti na flaks ili špagu na mjestima gdje ima dovoljno svjetla, ali i na mjestu u stanu na kojem se ne prolazi stalno.

Takođe, ne morate da biljke sadite samo u saksijama, opcija je mnogo pa je tako odlična varijanta ako ne želite baciti iskorištene sijalice možete ih upotrijebiti kao inovativne zidne vaze/epruvete.

Geometrijski složene identične teglice ili nepravilno povješane teglice različitih veličina mogu biti dominantan detalj u dnevnom boravku.

Tuširanje bilja

Pažnju je potrebno obratiti na proljetnu njegu sobnog bilja pa će vam biljke velikih i glatkih listova biti zahvalne ukoliko ih počastite proljetnim tuširanjem, a one dlakavih listova treba nježno, praškom ili kistom, samo očistiti od prašine. Male biljke lako se odnesu u kadu i otuširaju dok sa većim biljkama to zna biti nepraktično. U tom se slučaju tuširanje može obaviti i pomoću raspršivača, obilno se našpricaju listovi vodom, mekanom krpicom lagano prebrišu i pusti da se biljka osuši.

Presađivanje cvijeća

Rano proljeće, početkom marta, vrijeme je i za presađivanje cvijeća, prije nego biljke počnu intenzivnije rasti i cvjetati. U veću posudu biljke treba presaditi onda kada žile isplivaju na površinu ili proviruju kroz drenažne otvore na tegli kao i biljke koje nisu presađivane više od dvije godine.

U periodu intenzivnog cvjetanja biljke ne treba dirati. Biljke se presađuju u teglu veću za broj ili dva, ne više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije