Kuća i vrt

Pogledajte Erdoanovu rezidenciju od 600 miliona evra

Pogledajte Erdoanovu rezidenciju od 600 miliona evra
Pogledajte Erdoanovu rezidenciju od 600 miliona evra

Čak i prije rezultata referenduma koji su promijenili političku scenu Turske, predsjednik Redžep Tajip Erdoan uživao je u životnom stilu jednog diktatora.

Toj tvrdnji najviše doprinosi činjenica da Erdogan ima raskošnu rezidenciju na periferiji Ankare, koja je sagrađena na uštrb poreskih obveznika, prenosi Daily Mail.

Smještana je na vrhu brda i ima nevjerovatan pogled na grad. Završena je prije tri godine, nosi naziv Ak Saraj ili Bijela palata i ima nevjerovatnih 1.100 soba, od kojih je 250 namjenjeno Erdoanu i njegovoj porodici.

Izgrađena je u omiljenom stilu svakog despota, sa mermernim podovima, zlatnom armaturom i crvenim tepisima. Trideset puta je veća od Bijele kuće i vjeruje se da je najveća palata sagrađena bilo gdje u svijetu u posljednjih više od 100 godina.

Oko 8,2 miliona evra otišlo je na tepihe, a 5,9 miliona evra na 400 pari vrata. Ima veliki broj kupatila, bazena i banja kao iz turkog doba, pa mu grejanje košta i do 590.000 evra svake zime. Vrijednost ovog zdanja procjenjuje se na 590 miliona evra.

I sve se to dešava u zemlji gdje prema istraživanju Univerziteta u Istanbulu dvoje od troje djece živi u apsolutnom siromaštvu, a više od dva miliona ljudi živi sa manje od 4 evra dnevno.

Palata ima predivne bašte i cijelu noć je osvjetljena reflektorima tako da većina od 4,5 miliona stanovnika Ankare može da je vidi. Takođe ona šalje i jasnu poruku da predsjednik Erdoan priželjkuju apsolutnu  i neospornu vlast.

Kada je Vrhovni sud 2015. godine odlučio da je ovu zdanje nelegalno, jer je sagrađeno usred zelene površene, zaštićene lokacije i da je prekršeno više zakona, Erdoan je ipak odlučio da nastavi sa projektom.

Sada nakon refenduma ima daleko veća ovlašćenja i može da bira i otpušta članove kabineta i vojne komandante. Takođe može i da se otarasi bilo kog sudije koji ga bude uznemiravao.

Kritičari kažu da bi ova građevina svojim luksuzom postidjela i iračkog diktatora Sadama Huseina koji je poznat po svojoj ljubavi prema zlatu i draguljima.

Drugi su degradirali izgled ove građevine tvrdnjom da više liči na nešto sa kineske željezničke stanice nego na nešto što je pripadalo Otomanskom carstvu.

Kada je Erdoan krenuo sa gradnjom rekao je da će koristiti prirodne materijale iz Turske. Međutim, njegovi protivnici tvrde da je krov uvezen iz Njemačke, a mermer u sobama je iz Indije.

Ostali materijali su uvezeni iz Velike Britanije, Francuske i Italije. Čak je drveće došlo iz Holandije i Italije.

Erdoan palatu vidi kao nagradu što zemlju vodi ka prosperitetu, dok drugi u njoj vidi njegovu rastuću autoritarnost.

Tokom neuspjelog pokušaja puča avioni F-16 bombardovali su palatu, ali šteta nije poznata. Ova građevina je osim predjsedničke rezidencije takođe i komandni i kontrolni centar. Kao i u Bijeloj kući ima sobu za hitne situacije, bunker koji je u stanju da izdrži biološki, hemijski i nuklearni napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije