Kuća i vrt

Pranjić: Dom i vrt u proljećnom stilu

Pranjić: Dom i vrt u proljećnom stilu
Pranjić: Dom i vrt u proljećnom stilu

Proljeće je vrijeme kada se sve budi, želja za uređenjem vrta i životnog prostora postaje velika i želimo da nam se unesu boje i mirisi u u život.

U životni prostor lako i jednostavno unesemo proljeće s nekoliko grančica procvjetale jabuke ili nekog drugog rascvjetalog grma. Promijenite tekstile i jastučnice u boje proljeća i uživajte. Moj savjet je da se unese roza i zelena boja u kuću i da se tako usklade boje koje simbolišu proljeće u prirodi.

Vaze u kojima imate rascvjetale grane ukrasite trakicom i povećajte na taj način estetsku vrijednost aranžmana. Ako ste aranžman postavili na sto gdje imate i mali proljećni stoljnak ugođaj je potpun. Potražite u bakinom ormanu stare heklane stvari i dajte im novi život. Male stvari nas vesele i ostavljaju na nas utisak. Promijenite mjesto namještaju, dovoljno je da zamijenite mjesto stolicama ili trosjedu i dvosjedu da bi se dobio novi ugođaj. Još jedna veoma jednostavna stvar u proljeće je da se teške zavjese koje su nam davale privatnost u zimskim danima promijene s tanjim prozračnijim zavjesama. Pozovimo svjetlost i sunce u kuću. Sada je vrijeme da se i kućno bilje pregleda, presadi, dohrani i osvježi. Možda se sa sitnim malim stavrima odlučite i na novi šabi stil. Stare stvari sa malo boje dobijaju novi smisao i život. Stara saksija sa dekupaž motivom i proljećnom biljkom na prozoru je pravi pogodak.

Što se tiče proljeća u vrtu budite pažljivi da ne krenete prerano sa čišćenjem vrta. Bubamarice i druge korisne životinjice još spavaju pod lišćem. Temperatura određuje kada je najpovoljnije obaviti "veliko čišćenje" vrta. Vrt dobije novi izgleda poslije velikog čišćenja, odstranjivanja suvih grana, pograbljenog lišća i podšišanih ruža, te zasađene lavande. Pratite šta se dešava s vašim vrtom i planirajte presađivanje na vrijeme. Kišni dani su perfektni za presađivanje biljaka koje se mogu presađivati upravo u to godišnje doba. Preporučuje se i šišanje živica jer poslije dobiju "mekaniji" izgled kad olistaju. U proljeće je važno da se vrt obogati prihranom za cvijeće, a naravno i travnjak se dohranjuje poslije duge zime. Vrt treba da se budi polako kao i mi ljudi... bez stresa. Zdrav vrt je lijep vrt. Najvažnije je da poslije napornog rada dopustite sebi da uživate u svom vrtu.

(Autor je Dragana Pranjić,blogerka Draganasgarden)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije