Kuća i vrt

Rascvjetani šumski kaktusi

Rascvjetani šumski kaktusi
Rascvjetani šumski kaktusi

Božićni kaktus (Zygocactus) vodi porijeklo iz sjevernog Brazila, gdje kao epifit raste u krošnjama drveća tropskih šuma. Ova izuzetno lijepa saksijska biljka, prepoznatljiva po raskošnim cvjetovima crvene, bijele, ljubičaste i narandžaste boje koji se pojavljuju u decembru i januaru.

Optimalno mjesto za držanje u stanu je istočni, ili zapadni prozor. Za vrijeme cvjetanja i tokom ljeta traži obilno zalivanje, a da bi cvjetao, mora da bude na temperaturi od 15 stepeni. Kad precvjeta, saksiju sa kaktusom ostavite da miruje u hladnoj prostoriji. Tokom proljeća biljku presadite i čuvajte na sjenovitom mjestu, u bašti ili na balkonu.

Božićni kaktus prihranjujte đubrivom od maja do avgusta. U septembru ga prenesite na svjetlo mjesto i ne pomjerajte ga do kraja cvjetanja.

*Koralni kaktus (Rhipsalis cassutha) se dugim, nježnim i razgranatim stabljikama preliva preko ivice saksije. Ima žućkaste cvjetove i bijele plodove. Odgovara mu svijetlo mjesto zaštićeno od jakog sunca i temperatura od 13 da 21 stepen. Ne podnosi temperature niže od 10 stepeni. Traži obilno zalivanje za vrijeme rasta, a tokom zime manje.

Između dva zalivanja sačekajte da se zemlja prosuši do 2/3 dubine zemljišta. Redovno ga orošavajte, a jednom godišnje presadite u veću saksiju.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije