Kuća i vrt

Skandinavsko uređenje: Ravne linije i prirodni materijali za dom iz snova

Skandinavsko uređenje: Ravne linije i prirodni materijali za dom iz snova
Foto: N.N. | Skandinavsko uređenje: Ravne linije i prirodni materijali za dom iz snova

Nakon danskog koncepta življenja nazvanog hygge, u 2019. godini popularan će biti novi skandinavski trend - lagom.

Ovaj način života bazira se na pronalasku životne ravnoteže u svemu što radimo te uživanju u malim stvarima. Zagovaratelji trenda lagom ekološki su osviješteni, racionalno raspolažu novcem i žive unutar minimalistički uređena četiri zida, a ključ ove životne filozofije je umjerenost.

Odbacujući kapitalizam i potrošačko društvo, cilj lagoma je pronaći životnu ravnotežu na svakom koraku, odnosno racionalnost, osviještenost i održivost, počevši od okruženja u kojem se nalazimo, rituala, potrošačkih navika, pa sve do najsitnijih detalja koji čine promjenu nabolje.

Ovaj stil se vrlo jednostavno može objasniti na primjeru mlijeka. Umjesto punomasnog ili gotovo bezmasnog mlijeka, najbolji je odabir mlijeko sa srednjim postotkom mliječne masnoće. Jednako tako, može se uporediti sa švedskim stilom uređenja enterijera, za koji vrijedi pravilo funkcionalnog dizajna, bez suviše detalja i ukrasa.

Najbolje od svega je to što je najnoviji skandinavski stil praktičan, ugodan za oko, ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor za sve koji ga odluče isprobati. Ne budite nevidljivi, ali ne budite ni prenapadni, ne pretjerujte ni u čemu, ali ne budite indiferentni, nađite sredinu u svemu što radite i vaš će život biti totalno lagom.

Poznate po svojoj jednostavnosti, iskoristivosti prostora i ljepoti, skandinavske kuće imaju čisti stil koji se bazira na funkcionalnosti, čistim linijama, besprijekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Velika pažnja poklanja se upotrebi prirodnog svjetla i dobroj rasvjeti, a mnoge skandinavske kuće karakteriše korištenje prigušenih zemljanih tonova i bijele boje, kvalitetnih materijala i minimalnog korištenja ukrasa.

Glavne karakteristike skandinavskog stila su bijela boja u kombinaciji s neutralnim i crnim tonovima.

Možda će vas iznenaditi, ali ljepota skandinavskog dizajna nije bila priznata sve do 1950. godine...

Skandinavski dizajn je popularan u skandinavskim zemljama, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Ogroman i eklektičan ukus personifikuje ovo uređenje doma i karakteriše jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam.

NEUTRALNE BOJE U ENTERIJERU

Mirne boje, tonovi svijetloplave, hladna siva, bijela i krem se mogu primijetiti u skoro svakom skandinavskom enterijeru, a može se reći da je ova šema postala zaštitni znak skandinavskog stila. Ove boje su jedinstvene u skandinavskom minimalizmu. Međutim, nisu svi skandinavski enterijeri ukrašeni mirnim, neutralnim bojama. Zapravo postoje dizajneri koji se koriste grafičkim i šarenim šemama. Bilo da volite ovakav prilaz ili mirne boje, na bilo koji način možete postići skandinavski stil u vašem domu.

BIJELI PARKET U DOMU

Za razliku od američkih domova, tepih nije česta pojava u evropskim enterijerima. Skandinavski dizajneri preferiraju korištenje jednostavnog bijelog drveta, nekada i od poda do plafona. Razumno je zašto je tako popularno korištenje bijelog drveta u enterijeru, jer kada pogledamo sobe dizajnirane tako, bijeli drveni podovi čine prostor otvorenijim, čistijim i prozračnim. Ako parket nije bijelo drvo, onda je svijetle boje drveta - breza ili bor, u nekim slučajevima i kamene sive ploče.

PUSTITE OBILJE SVJETLOSTI U ENTERIJER

Ne postoji bolji način da propustite svjetlo u enterijer od korištenja velikih prozora koji se prostiru od poda do plafona. Ovo je jedan od najčešćih skandinavskih načina uređenja, mada i prozori koji su manji nisu strani, dok god puštaju mnoštvo svjetlosti u vaš enterijer.

LJUBAV PREMA PRIRODI

Skandinavci imaju ukorijenjenu ljubav prema prirodi, koristeći svaku priliku da svoje vrijeme provedu u aktivnostima van kuće. Naravno, tokom zime to se smanjuje, zato unose prirodu u svoj dom, korištenjem brojnih biljaka i namještajem koji imitira prirodu kroz rustično drvo.

BIJELI ZIDOVI U ENTERIJERU

Bijeli zidovi, starinski satovi, kristalni lusteri, bijela posteljina i šarenoliki detalji sve od ovoga u skandinavskom stilu personifikuje i odražava mirnoću. Ako je ovo uređenje koje volite, onda ćete morati da kupite i poneki antikvitet. A možete i da ofarbate neki svoj komad namještaja tako da izgleda rustično.

SAUNA

Ovo možda nije poznato, ali saune su dio skandinavskog načina života. One su ukorijenjene u skandinavskoj kulturi. Procjenjuje se da postoji dva miliona sauna samo u Finskoj. Zato uskočite u ovu kulturu i imajte sopstvenu privatnu saunu.

OBLIK I FUNKCIONALNOST

Funkcionalnost sa sigurnošću vlada u svim skandinavskim domovima. Uređenje doma se bazira na otvorenom prostoru, svjetlosti i protoku koji omogućava lako mimoilaženje u domu. Život na sjeveru potražuje funkcionalnost, nisu potrebni teški dekorativni elementi, samo ono što bi bilo korisno. Možda bi svi trebalo da uzmu lekciju iz ovog jednostavnog načina života i uklone neke od naših nepotrebnih dekoracija.

SKANDINAVSKI NAMJEŠTAJ

Bez obzira na njihovu deceniju, jedno je sigurno - akcenat se baca na visokokvalitetne materijale i detalje. Jednostavno, ali ipak umjetničko, namještaj s jednostavnim ravnim linijama u kombinaciji s minimalnim ukrasima dobija mnogo na značaju u enterijeru. Njihov namještaj je predmet umjetnosti, a trajaće do kraja života. To je razlog zašto i dalje postoji veliki izbor antikviteta.

JEDNOSTAVAN KAMIN

Zime znaju biti duge na sjeveru, pa je kamin obavezan. Ovi kamini su funkcionalni i trebalo bi da obezbijede toplinu i mjesto za kuvanje. Naravno u novijim domovima ne treba da se brine toliko o funkcionalnosti, tako da kamin postaje centralni detalj u prostoriji. Isplanirajte svoj kamin u uglu vašeg enterijera. Ovo je skandinavski "pečat".

EKO-ENTERIJER

Zajedno sa svojom ljubavi i jakom željom da spasu prirodu, savremeni Skandinavci posjeduju neke od svjetski poznatih "zelenih" tehnologija. Skandinavci su pomogli eko-prijateljskim pokretima, jer ne samo da govore o ovom načinu života, oni ga i žive. I svako od nas bi trebalo da se ugleda na ovakvo uređenje.

DETALJI

Detalji u skandinavskom uređenju doma nemaju neku specijalnu estetsku ulogu. Zaboravite na vrišteće boje i šarene komade koji će urušiti ideju smirujućeg i jednostavnog prostora. Minimalizam je vodeća nit za kojom treba da se okrenete i u skladu s tim odaberite sve detalje kojima želite ispuniti svoj dom. Najviše pažnje u skandinavskom stilu pripada funkcionalnim predmetima poput kuhinjskog pribora, polica za knjige, ogledala, vaza i mirisnih svijeća, koji će u prostoru stvoriti divnu umirujuću atmosferu i dodati malo romantike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije