Kuća i vrt

Spajanjem cjelina do dodatne sobe

Spajanjem cjelina do dodatne sobe
Spajanjem cjelina do dodatne sobe

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Stan čiji smo vlasnici je starije gradnje i odlično orijentisan, a organizovan tako da su kuhinja i trpezarija u okviru zasebne prostorije, koja je djelimično povezana sa dnevnim boravkom. Naša želja je da imamo sobu za spavanje, ali i ne izgubimo puno na komforu dnevnog boravka, koji je trenutno dimenzija koje su komotne za organizaciju. Osim toga, želimo da i kuhinja u novom stanju bude malo veća, jer nam je i ona veoma bitan dio, zato što u njoj provodim dosta vremena.

Davor i Mila S. iz Brčkog

Poštovani,

Uzevši u obzir položaj prozora i konstruktivnih zidova u vašoj stambenoj jedinici, a i samih instalacija, svakako da je najlogičnije da u dijelu koji je najudaljeniji od prozora u dnevnoj sobi bude kuhinjski dio, koji je organizovan u ugaonoj formi.

U ostatku prostora novoprojektovane dnevne zone bio bi smješten trpezarijski sto, koji će biti sintezni faktor s garniturom za sjedenje i elementima za video i audio uređaje. Zbog samog upadnog ugla dnevne svjetlosti, a i vizura, nameće se i pozicioniranje garniture za sjedenje tako da je svojim položajem distancirana od kuhinjskog bloka.

Na dijelu gdje su trenutno trpezarija i kuhinjski dio isprojektovana je spavaća soba, koja ima dovoljnu širinu da se pozicionira krevet s noćnim ormarićima i pored toga američki plakar, naravno vrata bi morala biti pomjerena u krajnji ugao sobe kako bi ostao veći cjelovit prostor za američki plakar.

Kada je pitanju kupatilski prostor, ako se uzme u obzir površina stana, cjelina kupatila svakako da ima dovoljnu površinu, iako zbog komfornije komunikacije poželjno bi bilo prostor osloboditi postavljanjem ugaone tuš kade.

Na potezu između kupatilskih vrata i kuhinjskog dijela ostaje vam površina koja je idealna za smještanje obuće, pa i garderobe iz ulaznog dijela, a kako je u pitanju prostor koji nema prirodnog osvjetljenja i male je kvadrature, kao materijali se nameću ogledalo i svjetliji tonovi, da bi se vuzuelno stvorio utisak većeg prostora. Isprojektovanim rješenjem vašeg životnog prostora koje smo prezentovali nastojali smo iskoristiti sve prednosti koje isti pruža, a to su svakako dobra osvijetljenost i pozicija ulaznih vrata.

Formirana je spvaća soba na uštrb trpezarijskog i kuhinjskog dijela, koji je objedinjen sa dnevnim boravkom tako da se u tom spajanju zona ne osjeti gubitak prostora.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije