Kuća i vrt

Uredan dom sa ljubimcem

Uredan dom sa ljubimcem
Uredan dom sa ljubimcem

Ma kako na prvi pogled izgledalo da psi ili mačke nisu dobar detalj u enterijeru, nije tako. Možete imati lijep i sa ukusom osmišljen dom i kad ga dijelite sa kućnim ljubimcem, potrebno je samo da se pridržavate ovih pravila.

Ne kupujte skupe tepihe - Ako imate skup tepih, poput persijskog, najbolje da ga okačite na zid kao tapiseriju. U suprotnom, poslije nekog vremena ćete vjerovatno morati da ga bacite. Izbjegavajte tepihe koji idu od zida do zida jer će se na njima zadržavati pseća dlaka, mirisi, a održavanje je problematično. Na pod stavite manji jeftiniji primerak koji možete lako održavati i po potrebi mijenjati. Najbolje da bude u istoj boji kao vaš ljubimac da bi se dlake manje videle.

Keramičke pločice - Najbolji izbor za pod su keramičke pločice jer se lako čiste, a otporne su na mrlje. Čine prostoriju elegantnom, a psu omogućavaju da se ohladi i dremne na visokim temepraturama. Porozni materijali kao što je mermer nisu potpuno sigurni jer kiselina iz pljuvačke vašeg ljubimca može ostaviti mrlje na ovom materijalu. Drvo bi takođe trebalo da izbjegavate jer ga veliki psi mogu "grickati".

Pažljivo sa lomljivim stvarima - Skupocjene vaze, elegantni suveniri, lomljivo posuđe nisu dobar izbor ako imate ljubimca. Ovakve predmete stavite u viseći dio sa staklom, tako da možete da uživate u pogledu, a životinja ne može da im naudi. Umjesto na sitnice, akcenat bacite na umjetnička djela koja su na zidovima sigurna od vašeg ljubimca.

Savjet plus: Kad je riječ o namještaju, najbolje da izbjegavate svijetle boje, a od materijala osjetljive tkanine, kao i pliš jer je magnet za dlake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije