Kuća i vrt

Vjesnici proljeća koji se sade u jesen

Vjesnici proljeća koji se sade u jesen
Vjesnici proljeća koji se sade u jesen

S prvim jesenjim danima dolazi i vrijeme za sadnju lukovica cvijeća, koje će svojim šarenilom uljepšati vrt u rano proljeće dok se ostatak vegetacije bude budio iz mirovanja.

Vrijeme za sadnju lukovica u jesen je kratko, ali vrijedi uloženog truda. Najčešće na našim prostorima sade narcise, zumbule, tulipane - lale, ljiljane, šafrane - krokuse…

Zbog lijepih cvjetova, različitih oblika i boja te ugodnih mirisa, ukrasne lukovice su odličan izbor za baštu. Poljoprivredne apoteke, cvjećare i vrtni centri nude brojne vrste lukovica - samo treba da odaberete šta želite u svom dvorištu.

Svaku lukovicu prije kupovine pažljivo pregledajte. Možete koristiti i vlastite lukovice, ukoliko su bile dobro zbrinute, odnosno u potpunosti zdrave, sazrele i dostigle određenu veličinu. Evo nekoliko savjeta iskusnog cvjećara Igora Klindića, koji će pomoći baštovanima početnicima, a možda i onima s više prakse.

Kada saditi lukovice

Kako bi procvjetale u proljeće, lukovice je potrebno posaditi u zemlju prije nego što se zemlja potpuno ohladi.

"Najbolje vrijeme za sadnju lukovica su septembar, oktobar i početak novembra, u zavisnosti od vremenskih uslova", kažu u cvjećari "Klindić" iz Banjaluke.

Kako saditi

Za svakog početnika u vrtarstvu vrlo je bitna jesenja sadnja lukovica. Pravilno posađene lukovice daće u rano proljeće vrt prepun šarenih cvjetova. Sadnja lukovica je najjednostavniji posao u vrtu. Lukovice se sade u vrtu na mjesta koja imaju dovoljno svjetlosti, hranjivih supstanci i dobro drenirano tlo. Što su biljke veće i razmak sadnje treba da bude veći, kako jedna drugoj ne bi smetale za vodu i hranu, te time onemogućavale normalan rast i razvoj.

"Prije sadnje, zemlju iskopajte ašovom i usitnite je. Za sadnju izaberite što krupnije, zdrave i neosušene lukovice. Sadite ih na dubinu od 10 do 15 cm, u zavisnosti od veličine lukovice. Razmak između biljaka neka bude oko 20 cm. Rasporedite lukovice s vrhom nagore i zatrpajte zemljom. Iskopane lukovice držite na tamnom i hladom mjestu, nemojte saditi lukovice koje su se počele sušiti i koje su mekane", objašnjava Igor Klindić iz cvjećare "Klindić", dodajući da se može staviti jedna lukovica u rupu, ali i da sadnjom u grupama dobijamo veće rezultate.

Bitno je izbjegavati isuviše vlažno zemljište ili ono koje zadržava vodu.

Za tulipane i narcise velikih lukovica iskopajte rupu dubine 20-30 cm. Za manje lukovice šafrana i visibaba biće dovoljne rupe dubine 10-15 cm. Razmak između velikih lukovica neka bude od 10 do 15 cm, a između manjih tri do šest cm.

"Kada budete sadili, pazite da ih pravilno okrenete. Prema gore okrenite uži dio, tj. onaj iz koga će se razviti lišće i stabljika. Ako ne znate koja je strana ispravna, položite lukovicu na stranu. Pošto ih poredate, prekrijte ih rastresitom zemljom i dobro zalijte. Mjesto gdje ste posadili lukovice označite da ih ne biste oštetili pri proljećnom okopavanju", savjetuje Klindić.

Njega

Lukovice se lako održavaju, a mogu trajati i do tri-četiri sezone. Neophodno je jedino obezbijediti dovoljno vlage, ali je bitno da se ne pretjera, jer u tom slučaju mogu ugnjiti.

Kada budete sadili lukovice i planirali uređenje svog vrta, imajte na umu da cvijeće iz lukovica može da cvjeta u različito vrijeme. Uključite u plan visinu biljaka i boje cvjetova. Kombinujte ih sa drugim cvijećem kako biste postigli najbolji efekat.

Po završetku cvjetanja, potrebno je odstraniti cvjetove, kako biljka ne bi dodatno trošila energiju na stvaranje sjemena.

"Vrlo je važno ne odstranjivati listove sve dok sami posve ne uvenu, budući da oni omogućuju stvaranje hranjivih tvari koje se skladište u lukovicama, gomoljima i podancima za narednu godinu", preporučuju iz cvjećare "Klindić".

Mogući problemi

Problem vam mogu predstavljati krtice i miševi koji vole lukovice. Jedan od načina borbe protiv njih je da prije sadnje lukovica postavite mreže u zemlji kroz koje ovi glodari ne mogu proći. Možete ih pokušati uloviti zamkama ili u zemlju gdje budete sadili lukovice poredajte izlomljene školjke.

Lukovice možete još zaštititi sadnjom u gotove plastične posudice, proizvedene baš za zaštitu, ili možete sami napraviti zaštitnu mrežu za sadnju lukovica - to je puno jeftinija solucija. Ova mreža ima dvostruku korist - štiti od glodavaca i sprečava da lukovice "tonu" u zemlju, što je problem kod propusnijeg tla, jer se lukovice korijenjem vuku dublje u zemlju, a kad odu preduboko, više ne cvjetaju - zato se lukovice moraju presađivati svakih nekoliko godina.

Savjet plus za stanove

Prema riječima Igora Klindića, život u stanu ne mora da vas spriječi u uživanju u lijepim cvjetovima i prijatnom mirisu lukovica.

"Dovoljno je da na dno vaze, saksije ili dekorativne činije položite malo piljevine ili kuglice, stavite po pet-šest komada lukovica, prekrijte slojem pijeska debljine oko 10 cm i stalno ga održavate vlažnim", objašnjava Klindić i dodaje da se ovako zasađene lukovice drže na tamnom, umjereno hladnom i dovoljno vlažnom mjestu.

Do januara će lukovice formirati izdanak. Kada izdanak dostigne visinu od 10 cm, lukovice izvadite iz pijeska i premjestite u nezagrijanu prostoriju ili ih stavite između prozora. Zemlju u saksiji ili činijici dobro zalijte i saksije s lukovicom prekrijte fišekom od hartije. Kada se obrazuje cvjetni pupoljak, uklonite fišek i posudu s lukovicama nekoliko dana držite na svijetlom i prohladnom mjestu dok listovi ne dobiju zelenu boju.

Zatim posudu s lukovicama prenesite u toplu sobu i stavite na prozor.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije