Obrazovanje

Krivična prijava protiv Šabana Nurića

Krivična prijava protiv Šabana Nurića
Krivična prijava protiv Šabana Nurića

BANJALUKA - Protiv lažnog profesora Šabana Nurića iz Gračanice danas je podnesena krivična prijava, a Komisija za nostrifikaciju diploma RS će ove godine izvršiti reviziju svih dosad donesenih rješenja.

Jelena Starčević, sekretar Komisije, istakla je da je prijava podnesena Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, a od Pravobranilaštva RS je zatražena pomoć radi zastupanja Komisije po tužbi protiv Šabana Nurića za povredu ugleda i časti. Od inspekcijskih organa će biti zatraženo da se sve preduzme da se spriječi zloupotreba isprava koje Nurić posjeduje.

"Obavijestićemo i Centar za informisanje i priznavanje diploma BiH i sve visokoškolske ustanove, kao i ustanove na kojima je Nurić predavao radi konsultacija i dogovora o zaštiti prava studenata, koji su Nurićevim postupanjem jednako oštećeni kao i ovo ministarstvo", istakla je Starčevićeva.

Takođe, kako je navela, biće obaviješteni i organi u susjednim državama u kojima postoji sumnja da je Nurić predavao i koristio lažne isprave.

Ona je, takođe, istakla da je Nurić podnio ovjerene kopije diplome o doktoratu u SAD, te je pismeno izjavio da je magistrirao pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Osim revizije oko 4.500 dosad donesenih rješenja, s posebnim naglaskom na doktorske diplome stečene u SAD i Kanadi, Komisija će postrožiti kriterijume za nostrifikaciju diploma, što će, kako je istakla Starčevićeva, dovesti do produžavanja trajanja procesa priznavanja diploma.

Ponovila je ranije tvrdnje da ni Ministarstvo ni Komisija nisu odgovorni za ovo što se desilo.

Obmanjena je ova komisija, ali i univerziteti gdje je radio, studenti, profesori s kojima je Nurić pisao udžbenike, kazala Starčevićeva

"Na istin način na koji je ova komisija prevarena i obmanuta, prevareni su i obmanuti i nadležni organi na visokoškolskim ustanovama na kojima se ovo lice zaposlilo. Obmanuti su radnici u opštinskoj upravi koji su ovjerili kopiju te diplome. Obamanuti su studenti kojima je gospodin Nurić predavao. Obmanuti su profesori koji su s njim pisali udžbenike i mnogi drugi. Za sve to nisu odgovorni ovo ministarstvo i ova komisija jer ona nema nadležnost da provjerava vjerodostojnost isprava koje im budu u propisanom obliku dostavljene", istakla je ona i pojasnila da je odgovoran podnosilac lažnih dokumenata jer je, kako je navela, na obrascu i u zahtjevu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću napisao da su navedeni podaci istiniti.

Nekim medijima su se javili studenti s jednog od privatnih fakulteta kojima je Nurić predavao, a navodno su danas održali i sastanak s vodstvom univerziteta kako bi riješili problem koji je nastao poništavanjem ispita i diploma.

Starčevićeva je istakla da će ti ispiti biti poništeni, a da će biti ili organizovano ponovno polaganje ispita na istim univerzitetima ili pred posebno formiranim komisijama.

Većina univerziteta na kojima je Nurić predavao već mu je uručila otkaze, a neki od njih su najavili tužbe. Tužbe je najavio i sam Nurić, koji smatra da je žrtva nečije prevare, zbog čega će se, kako je istakao, obratiti sudskim organima.

Podsjećamo, "Nezavisne" su dobile dopis studenata s jednog od fakulteta na kojem je Nurić predavao, žaleći se na kvalitet nastave. Nakon toga "Nezavisne" su provjerile i dobile potvrdu iz Amerike da je Nurić falsifikovao diplomu Državnog univerziteta u Mičigenu, poslije čega je Komisija u petak donijela rješenje o poništavanju rješenja o nostrifikaciji, koje mu je izdala 2009. godine. "Nezavisne" su u međuvremenu s Beogradskog univerziteta dobile potvrdu da Nurić nikad nije završio magisterij, koji je upisao na Pravnom fakultetu. Takođe, dobili smo potvrdu iz Kanade da je Nurić falsifikovao rješenje o akademskom zaposlenju na Universitetu Western Ontario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije