Obrazovanje

Šaban Nurić falsifikovao i potvrdu da je predavač u Kanadi

Šaban Nurić falsifikovao i potvrdu da je predavač u Kanadi
Šaban Nurić falsifikovao i potvrdu da je predavač u Kanadi

BANJALUKA - Šaban Nurić iz Gračanice, osim što je falsifikovao doktorat iz Amerike i magisterij sa Univerziteta u Beogradu, falsifikovao je i potvrdu Pravnog fakulteta Univerziteta Western Ontario iz Kanade da je tamo predavač.

"Nezavisnim" je, naime, kasno u petak po našem vremenu stigao dopis pomenutog kanadskog univerziteta u kojem nam je potvrđeno da Nurić nikad nije predavao na toj ustanovi, iako je u BiH prilikom zaposlenja na raznim privatnim univerzitetima Nurić podnosio potvrdu da je predavač na tom kanadskom fakultetu. 

"Dokument koji ste nam poslali na provjeru ne potiče sa Univerziteta Western Ontario. Šaban Nurić nikad nije registrovan kao predavač u našoj ustanovi", odgovorila nam je Suzan Ajrs, portparol Univerziteta.

Na falsifikovanom dokumentu je vidljiv logo Univerziteta i navodni potpis kancelara Univerziteta, bez pečata. U lažnom dokumentu, takođe, piše da je kancelar Univerziteta na preporuku Pravnog fakulteta (Faculty of Law), u skladu sa Statutom ustanove, odobrio akademski angažman Nurića na Univerzitetu Western Ontario.

"Doktor pravnih nauka Šaban Nurić je počev od prvog dana septembra 2005. godine promovisan sa pozicije instruktora na poziciju pridruženog profesora u području ustavnog prava i modernih političkih sistema", navedeno je u tom dokumentu.

Podsjećamo, "Nezavisne" su u četvrtak objavile da je Nurić falsifikovao diplomu Državnog univerziteta u Mičigenu, a u petak popodne je Komisija za priznavanje diploma Ministarstva prosvjete i kulture RS poništila nostrifikaciju ove diplome koju mu je izdala u aprilu 2009. godine. Na osnovu ovog rješenja Nurić je tražio zaposlenje na više privatnih fakulteta i univerziteta u BiH i regionu.

"Nezavisne" su dobile potvrdu i od Univerziteta u Beogradu da je Nurić upisao, ali nikad nije završio magistarski studij na Pravnom fakultetu na toj ustanovi.

Nurić je univerzitetima na kojima je predavao podnosio potvrde da je magistar pravnih nauka i da je magisterij stekao na toj ustanovi u Beogradu. 

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je juče da je odgovornost na Komisiji za informisanje i priznavanje diploma.

"U sistemu postoji nadležnost ko šta treba da radi. Postoji Komisija za nostrifikaciju. Ako Komisija ne uradi svoj dio posla, onda je odgovornost jasno locirana. Ona treba da u skladu sa propisima, koji su joj dali tu nadležnost, nostrifikuje diplome koje su stečene vani", rekao je Radojičić.

Radojičić je ukazao na mnogo veći problem u BiH koji se odnosi na neujednačenost kriterija i neuređenost propisa, čime postoji sistemski problem kvaliteta obrazovanja stečenog na raznim školskim ustanovama.

"Imate šupalj sistem, jer oko vas u istom ambijentu imate nekoliko teritorijalnih jedinica u kojima može da se radi kako god ko hoće. Jedni u BiH urede oblast i postave standarde, a neko ode u drugu teritorijalnu jedinicu u kojoj ne postoje standardi i dođe kod vas sa diplomom i traži zaposlenje. Može vam se desiti da čak, ako ovdje potpuno uredite sistem i univerziteti imaju, narodski rečeno, dozvolu za rad, dobijate diplome upitnog kvaliteta iz najbližeg komšiluka, gdje nikakvog sistema nema", rekao je Radojičić. 

Jelena Starčević, sekretar Komisije, pak, tvrdi da odgovornost Komisije ne postoji jer je ona uradila sve što je predviđeno pravilnikom iz 2007. godine, koji je tada bio na snazi.

"Tim pravilnikom nije izričito bilo propisano da se provjerava akreditacija visokoškolske ustanove i programa, ali je bilo propisano da se prilikom priznavanja, između ostalog, uzima u obzir i sistem obrazovanja zemlje u kojoj je stečena isprava, te je na osnovu ove odredbe Komisija provjerila i utvrdila da State University of Michigan, USA, ima akreditaciju, kao i da je ima njegova sastavnica - College of Law i program Doctor Juris", istakla je Starčevićeva.

Nurić nam se juče nije javio na telefon, a nekim medijima, sa kojima je razgovarao, tvrdi da je žrtva prevare, te je zaprijetio tužbama "čim se slegne prašina".

Iz Ambasade SAD u Sarajevu nam je rečeno da se do sada niko iz Univerziteta u Mičigenu nije obratio za eventualne informacije o Nuriću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije