Putovanje

Magična zemlja šuma i jezera

Magična zemlja šuma i jezera
Magična zemlja šuma i jezera

Republika Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Evropi, ograničena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zalivom na jugoistoku i Botničkim zalivom na zapadu.

Finska graniči sa Švedskom, Norveškom i Rusijom. Olandska ostrva, na jugozapadnoj obali, nalaze se pod finskom upravom i imaju neki vid veće autonomije.

Prostor Finske je pojas u kome se Skandinavsko poluostrvo graniči s velikom Ruskom ravnicom, zapadni svijet s istočnim, Arktik i Baltik. Nazivaju je još i zemljom jezera i šuma, jer je više od dvije trećine površine pod šumama, a ima 187.888 jezera većih od 500 m². Ima izlaz na Baltičko more, a zapljuskuju je Finski i Botnijski zaliv. Najveći i glavni grad je Helsinki.

Za Finsku kažu da je najbolje posjetiti je u februaru, jer ima sasvim dovoljno snijega, ali i dovoljno dnevnog svjetla. Riječ je o destinaciji gdje svako može pronaći nešto interesantno za sebe. Ovdje su samo neki prijedlozi šta biste u predivnoj Finskoj mogli vidjeti i doživjeti.

1. Aurora borealis: Ili polarna svjetlost, kako je još zovu, možda je i najljepša kada se gleda iz Finske. Prema predviđanju NASA, ovog februara će možda biti i jedna od najspektakularnijih "igri svjetlosti" posljednjih nekoliko decenija, a najbolje mjesto da je vidite biće upravo Finska.

2. Gonič pasa: Želite li se iskušati kao gonič pasa? Tada se okušajte u vožnji s psećom zapregom. Agencije vam nude ture različitih dužina i stepeni zahtjevnosti. Možete odabrati od toga da budete putnik na jednodnevnom izletu ili, pak, upravljati svojom zapregom pasa na nekoliko dana - izbor je vaš. Pasmina koja se obično koristi za pseću zapregu je haski, jer su to vrlo jaki psi. Na tipičnoj vožnji sankama oni će vas vući velikom brzinom, a kad vam vjetar udari u lice iskusićete kakav je život bio u starim vremenima, kada je pseća zaprega bila prevozno sredstvo za mnoge.

3. Skijanje: U Finskoj je skijanje zaista užitak. Početkom februara zima je još u punom jeku, a dan traje do 16.30. U finskoj Laponiji imate neke od najljepših staza, uz koje su sagrađeni luksuzni hoteli, ali i planinske kuće, gdje možete uživati u zimskoj idili.

4. Upoznajte Rudolfove prijatelje: U Finskoj ima više od 120.000 irvasa. Možete ići na tzv. safari sa irvasima, ali i posjetiti farmu irvasa u Venejarvi, u blizini švedsko-finske granice.

5. Plutajte na santi leda: Ovo je jedna od najnovijih aktivnosti koje nudi Finska. Naime, u Ilasjarviju dobijate zaštitno odijelo, zatim ulazite u zaleđenu rijeku, nađete jedan komad leda koji pluta i opustite se! Kažu da je pogled na zvijezde dok plutate na ledu nešto nezaboravno.

6. Odsjednite u staklenom iglou: U mjestu Levi postoji malo magično naselje, gdje imate nekoliko staklenih igloa, koji pružaju nevjerovatan pogled na okolinu, posebno tokom polarnih noći, kada imate osjećaj da spavate pod vedrim nebom.

7. Vožnja snoumobilom: Ako ste ljubitelj akcije, onda nećete izdržati da ne iznajmite snoumobil, kojim možete prelaziti preko finskih brda i planina, ali i preko zaleđenih jezera. U mjestu Levi imate servis za iznajmljivanje snoumobila, a obično se iznajmljuju na dva sata.

8. Snježno selo: Jedna od turističkih atrakcija Finske je i Lainio, snježno selo, gdje je skoro sve napravljeno od snijega. Svake godine ga nanovo podižu, obično u novembru, a specifično je po tome što je sve napravljeno od snijega i leda - od hotela, crkve, pa sve do namještaja. Iako je u ovo doba godine najviša temperatura svega -5, to vas neće spriječiti da uživate u ljepotama ovog mjesta.

9. Saune: I na kraju, ono što je osnovna karakteristika Finske i bez čega njeni stanovnici ne mogu, su saune. Njih, bukvalno, ima na svakom koraku, a neki čak preporučuju kombinaciju saune i valjanja u snijegu, što dodatno jača otpornost organizma.

Država Finska

POVRŠINA: 338.424,38 km²

BROJ STANOVNIKA: 5.391.699

GLAVNI GRAD: Helsinki

KLIMA: umjerenokontinentalna, a na sjeveru subpolarna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije