Putovanje

Selo nevidljive vatre

Selo nevidljive vatre
Selo nevidljive vatre

Kina je zemlja koja je puna različitosti, a veliki broj mjesta ovdje s pravom nosi epitet neobičan. Jedno takvo neobično mjesto u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je i selo Nanđivan, koje se nalazi na jugoistoku Kine i koje nosi naziv - Selo nevidljive vatre.

Naime, riječ je o selu koje se nalazi na ogromnim rezervama metana, a vazduh je toliko prezasićen metanom da čak i najmanja iskra može da izazove požar ogromnih razmjera.

Seljani su tokom godina naučili da žive u "zajednici sa metanom", a čak su uspjeli da iskoriste metan za neke svoje potrebe. Naravno, sve što rade u selu, rade s krajnjim oprezom, kako slučajno ne bi zapalili cijelu zajednicu.

Metan koji se može naći u vazduhu zapravo potiče iz zemlje, izvire iz tla, usljed čega nastaju spontani plamenovi širom sela. Koncentracija metana je toliko visoka da niko u selu ne smije pomisliti da zapali šibicu, cigaretu niti koristi bilo kakvu električnu opremu.

Čak i kada kopaju na njivama moraju biti krajnje obazrivi, jer trenje metalnih alatki može izazvati pregrijavanje ili slučajno može udariti u kamen, što će automatski proizvesti varnicu.

Metan je otkriven tek prije nekoliko godina, kada se mještanka Su Geng (83) požalila na čudan miris u njenom podrumu.

"Kada su došli stručnjaci, izvršili su neke testove i objasnili da miris potiče od metana koji izvire iz zemlje", objašnjava Geng i dodaje:

"Kako bi mi dokazali da su u pravu, zapalili su šibicu, nakon čega se stvorila vatrena lopta u mom podrumu".

Prema riječima lokalnog policajca, razlog pojavi metana je  vjerovatno to što se u blizini sela nalazi nalazište prirodnog gasa.

"Najvjerovatnije je gas negdje procurio i podzemljem je došao do sela, što je iznenada otežalo život ovih ljudi", kaže policajac.

 I dok on tvrdi da je to savršeno logično objašnjenje, neki od seljana ne vjeruju u to.

Oni su uglavnom skloni vjerovanju da se radi o zlim duhovima koji su opsjeli njihovo selo. Neki su čak zvali i sveštenike da ih oslobode duhova, ali to, naravno, nije uspjelo.

Bez obzira na sve, oni su i dalje sujevjerni, vjerujući u neke svoje teorije.

"Iako smo na sve načine pokušali da im objasnimo da je riječ o prirodnoj pojavi, oni i dalje vjeruju da je riječ o zlim silama, duhovima koji će jednog dana iz čista mira zapaliti cijelo selo", kaže lokalni policajac.

Ima i onih seljana koji žive u konstantnom strahu da će nevidljiva vatra progutati cijelu regiju, a ne samo njihovo selo.

Ipak, ima i onih inteligentnijih koji su pojavu metana pokušali da iskoriste za svoje potrebe. Neki od njih su prokopali tunele ispod kuća i koristeći metan napravili su sistem centralnog grijanja.

Ono što je zanimljivo jeste da je curenje metana iz zemlje daleko češće nego što bi to mnogi pomislili. Zapravo, na svijetu ima nekoliko ovakvih mjesta. Jedno od njih se nalazi na brdima iznad turske obale gdje vatra gori već vijekovima, a sve zbog metana. Problem je što jednostavno nema načina da ovaj proces bude zaustavljen. Kada je riječ o seljanima Nanđivana, ostaju im dvije opcije - ili da nauče da žive sa metanom ili da se odsele ukoliko se situacija pogorša.

Šta je metan?

Metan (CH4), poznat i kao blatni gas, je najprostiji zasićeni ugljovodonik (alkan). U normalnim uslovima riječ je o bezbojnom gasu.

U prirodi metan nastaje usljed bezkiseoničnog raspada organskih materija (npr. u močvarama). Metan je glavni sastojak zemnog, prirodnog gasa. Koristi se kao gas za grijanje i kao sirovina za dobijanje organskih jedinjenja.

Mješavina metana sa vazduhom u razmjeri 1:10 ima eksplozivno dejstvo. Nastanak ovakve smjese u rudnicima je često razlog velikih eksplozija i smrti rudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije