Recept

Kako da krompir iz rerne uvijek bude savršeno hrskav?

Kako da krompir iz rerne uvijek bude savršeno hrskav?
Foto: Youtube / Printscreen | Kako da krompir iz rerne uvijek bude savršeno hrskav?

Za nedjeljni ručak mnogi među nama pripremaju pečenje. Dok jedni biraju pile, drugi svinjetinu, a treći ostalo, izbor priloga je najčešće isti - krompir. A upravo se oko njega, pogotovo kad je iz rerne - vode polamike, ponekad s drugima, a ponekad ih imamo sami sa sobom, jer nam ne uspjeva kako bismo željeli.

Ruku na srce, rijetki su oni koji ne vole ovako pripremljeni krompir, jer lijepo upije sve sokove pečenja koje se uz njega peklo, ali kako postići da uvijek bude i savršeno hrskav?! U moru trikova i savjeta, jedan nam još prije nekoliko godina privukla pažnju.

I dok, s jedne strane, Nidžela Lovson, poznata televizijska ličnost i kuvar, savjetuje kako je krompir prije pečenja dobro na pola skuvati, a potom za dodatnu hrskavost, krompir nakon kuvanja uvaljati u brašno, njen kolega Džejmi Oliver ima puno jednostavniji savjet.

Osnovno je pravilo, kaže Džejmi, birati brašnaste sorte krompira, jer ćemo uz njih dobiti krompir koji je iznutra lagan i prozračan, a izvana hrskav. I drugo, slaže se u tome i Nidžela, krompir pecite, ako je moguće, na guščijoj masti. U videu koji je podijelio na Instagramu pokazao je da nerijetko kombinuje i maslinovo ulje, maslac i guščiju mast te da u njih stavlja ruzmarin i bijeli lik koji će krompiru dati dodatne arome.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Još jedan savjet koji spominje poznati televizijski šef, inače autor mnogih kulinarskih emisija i vlasnik brojnih restorana, je da krompir možemo prethodno kratko propržiti na ulju, a tek zatim ga staviti u rernu i to obavezno u jednom sloju. Naime, ako jedan krompir prekriva drugi, nikad nećemo dobiti ono što želimo - da svi krompiri budu savršeno hrskavi izvana, a meki iznutra.

Inače, Oliver uskoro otvara restoran u Beogradu. Dio je to njegovog lanca "Jamie‘s Italian", a nalaziće se u dijelu grada koji se naziva Beograd na vodi, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije