Recept

Karamel krem s voćem

Karamel krem s voćem
Karamel krem s voćem

Sastojci:

- 280 g šećera
- 2 kašike soka od limuna
- 2 jaja
- 4 žumanceta
- 300 ml slatke pavlake
- 250 ml mlijeka
- 500 g bobičastog voća
- 100 ml soka od pomorandže
- 100 ml meda
- krupno mrvljeni zeleni biber

Priprema:

1.Karamelizovati 140 g šećera u tiganju ili šerpi sa svjetlim dnom, kako bi se vidjelo da li gori ili ne. Dodati sok od limuna i 2 kašike vrele vode, uz stalno miješanje. Kad se karamel potpuno istopi, sipati sirup u 4 nauljene vatrostalne posudice (svaka po 200 ml zapremine) i sačekati da se stegne. Uključiti rernu na 170 stepeni.

2. Razmutiti jaja, žumanca, slatku pavlaku, mlijeko i 140 g šećera. Procijediti i sipati u posudice s karamelom. Staviti posudice u veliki duboki pleh sa vrućom vodom i tako sve zajedno ubaciti u rernu da se peče oko 50 minuta. Izvaditi i kad se ohladi, staviti u frižider da prenoći.

3. Bobičasto voće oprati, očistiti i po potrebi izrezati. Sjediniti sok od pomorandže i med i začiniti sa malo bibera. Staviti u tu marinadu bobičasto voće i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

4. Posudice iz frižidera na kratko potopiti u vrelu vodu i onda stegnuti karamel krem izručiti na tanjiriće za serviranje. Oko krema rasporediti voće i po želji servirati ga ukrašenog listićima nane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije