Recept

Kremasti kolač od vanilije i malina

Kremasti kolač od vanilije i malina
Kremasti kolač od vanilije i malina

Napravite ovaj kremasti kolač od vanilije i malina kojem će malo ko moći da odoli.

Potrebni sastojci:

Za kore:

160 g badema

100 g šećera u prahu

30 g brašna

6 belanaca

100 g šećera

2 kašičice ružine vodice

Za žele od malina:

2 kašike želatina u prahu

1/4 šolje hladne vode

4 šolje zamrznutih malina

1/2 šolje šećera

Za kremu od vanilije:

8 žumanaca

100 g šećera

500 ml mlijeka

1 štapić vanile

2 kašike žalatina u prahu natopljenih u 1/4 šolje vode

500 ml slatke pavlake

Glazura od limuna:

60 ml limunovog soka

2 kašike vode

2 kašike šećera

Kašičica želatina namočena u dve kašičice vode

Način pripreme:

Bademe sitno sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, dodajte prosijano brašno pa ostavite sa strane. U posudu uspite belanca pa ih mutite mikserom dok ne počnu da se pjene, zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postanu čvrsta. U belanca lagano, spatulom umiješajte mješavinu badema i brašna, a tokom miješanja uspite i ružinu vodicu

Dva velika četvrtasta pleha, obložite masnim papirom pa smjesu za kore ravnomjerno rasporedite u tepsije i pecite 12-15 minuta. Kad su pečene, kore lagano odlepite od masnog papira i ostavite ih sa strane.

Za želatin od malina ista ona dva pleha u kojima ste pekli kore obložite masnim papirom i krenite na pripremu.

Želatin uspite u vodu i ostavite da se upije. U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri kuvajte maline i šećer i kuvajte dok se maline u potpunosti ne otope, a nakon toga ih štapnim mikserom ispasirajte u pire za vreme kuvanja.

Nakon što se sav šećer otopio, sklonite maline sa šporeta i umiješajte želatin pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi.

Smjesu podelite u dva dijela i sipajte je u pripremljene plehove. Ostavite da se želatin ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider.

Kremu od vanilije pripremate tako da žumanca mutite zajedno sa šećerom dok ne postanu pjenasta i posvijetle. U međuvremenu u šerpicu uspite mlijeko, dodajte sjemenke vanile i stavite na šporet da zakuva. Malu količinu mlijeka lagano sipajte preko žumanaca, stalno miješajući, a zatim je uspite u šerpu sa ostatkom mijeka i vratite na šporet da kuva na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Stalno miješajte žicom za mućenje.

Na samom kraju izvadite mahunu vanile i dodajte omekšali želatin pa miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je pomiješajte sa čvrsto tučenom pavlakom i odmah upotrijebite.

U manju posudu uspite limunov sok, vodu i šećer pa zagrijavajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte omekšali želatin i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Redate koru, zatim žele od maline, kremu od vanilije, i ponavljajte postupak, na kraju nanesite glazuru od limuna, piše Lifepress.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije