Zdravlje

6 razloga zbog kojih trebate prestati piti alkohol (FOTO)

6 razloga zbog kojih trebate prestati piti alkohol (FOTO)
6 razloga zbog kojih trebate prestati piti alkohol (FOTO)

Bilo da ste latentni alkoholičar, bilo da tu i tamo volite da drmnete koju, alkohol po pravilu pravi haos u vašem organizmu. Evo šta bi bilo kad biste ga se odrekli na neko vrijeme

Ako preraste u naviku, često konzumiranje alkohola može da postane kako psihološki, tako i zdravstveni problem. Zato, malo apstinencije, makar s vremena na vrijeme, nije na odmet.

“Prestanak pijenja alkohola, makar i na nekoliko sedmica, vrlo je dobra ideja, posebno ako ga konzumirate u količinama koje su veće od dnevno preporučenog limita”, kaže doktor Dejmon Raskin iz Los Anđelesa koji se specijalizovao za lečenje zavisnika i dodaje da ukoliko pijenje počinje da utiče na vaše odnose s ljudima, vrijeme je da malo smanjite.

Šta mislite, da li ste u posljednje vrijeme malkice pretjerali s pićem?

Evo koje efekte ćete osetiti kada, odnosno ako prestanete da se opijate:

1. Jedna studija pokazala je da pijenje alkohola prije spavanja povećava stvaranje alfa-talasa u mozgu što zapravo znači da dolazi do poremećaja sna. Druga studija je pokazala da alkohol pomaže ljudima da zaspu, ali da kvari kvalitet sna nakon početnog dijela spavanja. Odustanete li od alkohola bićete svježiji i odmorniji svakog jutra.

2. Alkohol pojačava osećaj gladi. To je zato što on pojačava naša čula. Zato, nakon samo dva pića prosječna osoba može da pojede do 30 odsto više hrane nego kad nije konzumirala alkohol.

3. Šećer povećava nivo hormona dopamina koji je zaslužan za osjećaj sreće. Alkohol radi istu stvar. Zato je moguće da vam se, kada odustanete od alkohola, odjednom prijede čokolada.

4. Alkohol, iako je u tečnom stanju, ima mnogo kalorija. Na primjer, jedna margarita ima čak 300 kalorija koje dolaze uglavnom iz šećera. Izbacite alkohol, nemojte ga zamijeniti slatkišima i izgubite kilograme.

5. Samo nekoliko dana nakon što prestanete da pijete alkohol vaša koža biće hidriranija. To je zato što alkohol djeluje kao diuretik pa zbog njega češće mokrite. Zbog gubitka vode u tijelu može se dogoditi da se koža na vašem licu isuši. Uzdržavanjem od pića, voda će vratiti blistavi izgled vašem tenu.

6. Pijenje, posebno vina, je vrlo skupa navika. Izračunajte koliko trošite na alcohol, mogli biste se iznenaditi.

(N.N/Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije