Zdravlje

Banjalučani zbog izgleda rizikuju zdravlje

Banjalučani zbog izgleda rizikuju zdravlje
Banjalučani zbog izgleda rizikuju zdravlje

BANJALUKA - U većini teretana, fitnes klubova i aerobik centara u Banjaluci, od članova se ne traži da prilikom upisa dostave mišljenje ljekara, zbog čega rekreativci često zarade fizičke tegobe ili trajno naštete svom zdravlju.

Načelnik Službe medicine sporta u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Milidrag Vukotić je rekao da bi bilo poželjno da se, kako sportisti tako i rekreativci, prije fizičkog vježbanja obrate ljekaru.

‘’Mladi rekreativci se, prilikom upisa u teretanu ili na fitnes uopšte ne javljaju ljekarima da bi obavili osnovne preglede srca ili fizikalne preglede i samim tim se uvjerili da je lokomotorni sistem spreman za vježbanje, što je pogrešno ‘’,  rekao je Vukotić, za današnji ‘’Glas Srpske’’.

Dodao je da bi usljed neadekvatnog opterećenja u teretani moglo doći do komplikacije zdravstvenog stanja rekreativca.

‘’Veliki broj ljudi griješi i prilikom uzimanja raznih suplementa, koji su sumnjivog kvaliteta, a prodaju se u teretanama ‘’, istakao je Vukotić.

Naglasio je da nekontrolisana konzumacija suplemenata i rekreacija mogu da nanesu nesagledive posljedice.

‘’Rekreativci često nemaju trenera, pa sami vježbaju na raznim spravama, jer malo ko može sebi da priušti personalnog trenera. Odgovornost u ovome je podjednaka, jer ne postoji precizna zakonska regulativa koja bi odgovornost prebacila na instruktore ‘’, kazao je Vukotić.

Dodao je da su nedavno imali slučaj kad su na pregled, prije odlaska u teretanu, došle dvije maloljetne osobe u pratnji roditelja, kod kojih je ustanovljen teži tjelesni deformitet.

‘’Nijednom od njih nisam dao saglasnost za teretanu, ali oni to nisu ispoštovali. Teretane su postale trend, svi idu bez ikakve selekcije ‘’, istakao je Vukotić.

U fitnes studiju "Univerzum" su istakli da je praktično nemoguće da od se od svakog rekreativca prilikom upisa zahtijeva da priloži i mišljenje ljekara.

‘’Kad je u pitanju profesionalni sport, pregledi su obavezni, dok se kod rekreativaca moramo osloniti na dobru volju. Rekreativci koji sumnjaju da imaju neki zdravstveni problem trebalo bi da se konsultuju sa ljekarom ‘’, rekao je vlasnik ovog studija Goran Đurica.

Aerobik

Jelena P. nedavno je napustila aerobik, jer je poslije treninga imala nepodnošljive bolove u koljenu.

‘’Trenirala sam nepun mjesec, kada sam osjetila jake bolove u koljenu. Obratila sam se porodičnom ljekaru i on mi je rekao da sam prilikom vježbanja povrijedila ligamente ‘’, rekla je Jelena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije