Zdravlje

Čokolada produžava život

Čokolada produžava život
Čokolada produžava život

Čokolada je od davnina omiljena poslastica ljudi. Njen osnovni sastojak je kakao koji zajedno sa određenim drugim sastojcima pri umjerenom korištenju povoljno djeluje na zdravlje.

Čokolada ima visoku energetsku vrijednost i ima dosta magnezijuma, fosfora, kalijuma, kalcijuma, cinka i željeza te sadrži bakar, folnu kiselinu, vitamine grupe B kao i vitamine D i E.

Ova poslastica popravlja raspoloženje. Kakao stimuliše lučenje hormona serotonina u mozgu, koji podstiče dobro raspoloženje. Takođe se oslobađa i hormon endorfin koji ima antidepresivna dejstva.

Naučnici su dokazali da konzumiranje 16 grama crne čokolade dnevno povisuje dobar holesterol i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Čokolada sadrži polifenol i flavonoid koji su jaki antioksidansi i pomažu u čišćenju organizma od slobodnih radikala. Naučnici su dokazali da kockica čokolade ima istu količinu fenola kao i čaša crnog vina. Britanski naučnici tvrde da čokolada djeluje na prestanak dugotrajnog kašlja zbog sastojka teobromina.

Ipak, nemojte pretjerivati sa konzumiranjem čokolade, jer tada neće doći do pozitivnih efekata na zdravlje već suprotno. Pretjerana upotreba dovodi do gojaznosti, nesanice i razdražljivosti.

Čuva zdravlje i produžuje život  

Čokolada je najbolje dosad otkriveno piće. Ona čuva i njeguje cjelokupno zdravlje ljudi svih dobi, izjavio je 1672. godine ugledni engleski ljekar  Vilijam Hjuz. Sa njim se složio i francuski kolega D. de Kelu, koji je u 17. vijeku u svom djelu "Prirodna istorija kakaoa i šećera" napisao da čokolada čuva zdravlje i produžuje život. 

Šoljica čokolade sadrži oko 10 mg kofeina te znatno više teobromina - tvari slične kofeinu, koja reguliše krvni pritisak, širi krvne sudove, potiče mokrenje, pomaže kod anemije te stimuliše nervni sistem.

Bolja od borovnica  

Čokoladu su medicinskim čudom proglasili još Asteci. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kakaoa, a manje sastojaka poput šećera, mlijeka i drugih dodataka. Stoga je ujedno i zdravija.

Kako bi se u čokoladi sačuvao što veći procenat antioksidanasa važnih za zdravlje koji mogu djelovati i antikancerogeno, poželjno je da se proizvodi posebnom metodom pri niskim temperaturama.

Istraživanja su čak pokazala da tamna čokolada ima veći antioksidativni učinak od borovnica, brusnica, zelenog čaja i crvenog vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije