Zdravlje

Crni kim – lijek za sve i najjači borac protiv alergije

Crni kim – lijek za sve i najjači borac protiv alergije
Crni kim – lijek za sve i najjači borac protiv alergije

Velika i sve veća izloženost stresu, zagađenju, aditivima, konzervansima iz hrane, mijenjaju čovjekov odbrambeni sistem koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama. Protiv alergija se nije lako boriti – to priznaje i savremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvata i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima.

Od kada je ambrozija pala s Olimpa, izgubila je svoju neodoljivu slast i umjesto hrane bogova postala jedno od najneugodnijih prokletstava - najpoznatiji i najjači alergen. Tom prilikom joj nizije najviše odgovaraju pa je upravo ovdje mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvjeta i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do kraja septembra. Nakon toga se malo lakše diše, ali sve će se skoro sigurno opet ponoviti… Ali, kako kažu najnovija istraživanja, ne mora. Ključ je u podizanju imuniteta organizma.



Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje crnog kima. Ali organizam treba pripremati i prije nego li nevolje dođu. Sa prvim danima oktobra, u smiraj prirode, stiže „crni med“ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najdjelotvornija priprema za borbu protiv svih oblika alergija.

Crni kim djeluje kao lagana ali djelotvorna vakcina

Crni kim je kao efikasan "lijek za sve" poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu), a unazad nekoliko decenija afirmisan je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna svojstva, ali najvažnije je reći da su naučna istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sistem obuhvata čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.

Jedan od djelotvornih načina jačanja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom: već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput lagane, postupne ali djelotvorne vakcine, šta potvrđuju naučna istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.

Priča o crnom kimu

Crni kim slovi kao panaceja, kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. Sitne crne sjemenke imaju idealan hemijski sastav što ih čini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Istorija korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje naučno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i univerziteta.

Kim smatraju svetom biljkom

Kim je samonikla biljka i jedina koja se spominje u Kuranu i Bibliji, mada se u poslednje vrijeme sve više gaji u vrtovima i na njivama. Prije svega spada u začinske biljke, međutim ima višestruka ljekovita svojstva, pogotovo crni kim. Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji i Indiji. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha.

Islamski poslanik Muhamed o crnom kimu govori sljedeće: "Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti".

Narod vjeruje da je ta biljka sveta i da je Bog stvorio da liječi sve što bi moglo da muči jedno ljudsko biće!

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae. Poznata po svom plodu - crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini). Crni kim Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine.

Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najdjelotvornijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Sprovedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune - poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergije, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem. Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme.

Njegovo ulje širi dišne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno djeluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, teškoće izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Sprečava pojavu raka, jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, uništava ćelije tumora.

Ulje crnog kima

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sistema odbrane na različite, inače neškodljive, faktore iz okoline. Generalno se može reći da su alergeni supstance koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa protiv njih stvara specifična antitijela. To je koristan mehanizam odbrane od štetnih faktora iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. Ali, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasni polen cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima pokazuje sjajne rezultate kod alergičnih. Treba ga uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika. Zbog svog hemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u martu ili aprilu), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tokom zime može se napraviti pauza, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u februaru. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Odličan je za srce

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazala da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osjetljivost ćelija na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje direktno na maligne ćelije i jača obrambenu moć organizma.

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja

Jednu veliku kašiku crnog kima, jednu malu kašiku kamilice i pola male kašike anisa umiješati u jednu šolju tople vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti, zasladiti medom i piti nekoliko puta dnevno.

Sirup protiv astme

Jednu malu kašiku usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena čena bijelog luka i dve kašike meda, pomiješati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije