Zdravlje

Dječija paraliza se vratila u Evropu

Dječija paraliza se vratila u Evropu
Dječija paraliza se vratila u Evropu

LONDON - Dvoje djece u jugozapadnoj Ukrajini paralizovano je nakon zaraze virusom poliomijelitisa, koji je uzročnik dječije paralize, što su prvi slučajevi te bolesti u Evropi od 2010, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja već dugo vodi kampanju s ciljem potpunog iskorjenjivanja te bolesti.

Stručnjaci WHO tvrde i da je Ukrajina posebno ugrožena potencijalnim izbijanjem bolesti zbog nedovoljnog vakcinisanja. U 2014. godini u Ukrajini je samo 50 posto djece dobilo punu dozu cjepiva protiv dječje paralize i ostalih sličnih bolesti.

Sigurno ima još zaraženih

Slučajevi dječje paralize zabilježeni u Ukrajini rezultat su mutiranog virusa u vakcini. Naime, vrlo rijetko virus mutira u soj koji rezultuje novim slučajevima bolesti.

„Jedno zaraženo dijete staro je 4 godine dok je drugo staro tek 10 mjeseci, a oboje su iz jugozapadnog dijela zemlje, nedaleko granice sa Rumunijom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom“, piše BBC.

Oliver Rosenbaum, portparol WHO-a zadužen za ovu bolest rekao je kako su zabilježena dva slučaja, ali sasvim sigurno ima još zaraženih.

"To je velika opasnost ove zaraze, ima mnogo slučajeva gdje izostanu simptomi", rekao je, prenosi BBC.

Nema lijeka

Opasnost od daljnjeg širenja bolesti u zemlji vrlo je visoka, ali rizik od njezinog širenja na susjedne zemlje - Rumuniju, Poljsku, Mađarsku i Slovačku je vrlo nizak, stoji u saopštenju WHO-a.

Za polio, koji razara nervni sistem i može prouzrokovati paralizu samo nekoliko sati nakon zaraze virusom, nema lijeka. Paraliza se događa na otprilike svakih dvjesto slučajeva zaraze.

Globalna kampanja cijepljenja urodila je plodom i uveliko iskorijenila bolest u svijetu. Ove su godine slučajeve dječje paralize prijavili samo Pakistan i Afganistan.

Čak i Afrika u posljednje vrijeme bilježi velike uspjehe u borbi s ovom opakom bolešću, a upravo je Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana objavila kako na cijelom kontinentu nije zabilježen slučaj širenja virusa posljednju godinu dana.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije