Zdravlje

Dočekati zimu bez bolesti

Dočekati zimu bez bolesti
Dočekati zimu bez bolesti

Kako smo već duboko zagazili u jesen, polako dolazi i razdoblje prehlada, viroza i gripa. Manje sunca, manje vitamina - više rizika za odbrambeni sistem. Važno je znati da se možemo pripremiti za zimu bez bolesti tako što ćemo obratiti više pažnje na unošenje vitamina i zdraviju ishranu.

Vitamini A, C i E te cink čine najbolju kombinaciju za jačanje imuniteta, fluorid čuva zube i jača kosti, a ima ga u ribi i vodi iz slavine, dok previše šećera ubija imunitet. Dvaput na godinu, u proljeće i jesen, trebalo bi, tvrde nutricionisti, pojačano uzimati vitaminske dodatke prehrani. Trebalo bi prije svega birati hranu iz svog podneblja i jesti što više kuvanog, a što je moguće više iz jelovnika izbaciti prženu hranu i šećer. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na namirnice bogate antioksidansima (A, C, E i cink) jer imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

ZDRAVI MIKS: U vrijeme prehlada i viroza trebalo bi pripaziti i na unos vitamina grupe B koji tijelu vraćaju energiju i obnavljaju nervni sistem te tako i jačaju odbrambeni sistem organizma. Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju.

I minerali, a posebno cink, željezo, magnezijum i selen, imaju važnu ulogu u podizanju imuniteta i energije, a mineralima je bogato suvo voće.

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju potrebnu za čitav dan, izmiksajte kivi, narandžu, pola limuna, pola banane i kašičicu meda.

Vrlo važnu ulogu u sprečavanju infekcija ima vitamin C. Najbolji izvor ovog antioksidansa su citrusi, crvena paprika, brokula, špinat, paradajz, krompir, kupus i kivi. Nedostatak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zuba, bolove u zglobovima te spor proces izlječenja.

Obratite pažnju i na unos kalcijuma kojeg ima u ribi, mesu, krompiru, zelenom povrću, bananama i jabukama. Nedostatak kalcijuma izaziva slabost u mišićima, crijevne probleme, nepravilnosti u radu srca i probleme sa disanjem.

BORAVAK NA OTVORENOM: Važan je i vitamin D koji pomaže pri apsorpciji i očuvanju nivoa kalcijuma i fosfora u tijelu koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mlijeko, riblje ulje, maslac i žumanjak. Potrebnu dozu vitamina D možete osigurati i tako da provedete što više vremena na vazduhu i suncu, u jesen i zimi najmanje 45 minuta.

U borbi protiv sezonskih viroza i infekcija pomoći će i bijeli luk. Držite bijeli luk u ustima te udišite. Ako vam je ukus prejak, zažvaćite ga i popijte s vodom.  Takođe, važno je znati da dijete uglavnom oslabljuje imunitet, jednako kako i yo-yo efekat. Izbjegavajte dijete tokom jeseni i zime, naročito one pomoću kojih gubite previše kilograma u vrlo kratkom roku. Radije birajte zdraviju hranu i šetajte na svježem vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije