Zdravlje

Dojenje sve češće način ishrane novorođenčadi

Dojenje sve češće način ishrane novorođenčadi
Dojenje sve češće način ishrane novorođenčadi

BANJALUKA - Majčino mlijeko nezamjenjiva je i idealna hrana za novorođenčad, a sve veći procenat majki u Republici Srpskoj svjestan je i pozitivnog uticaja dojenja na zdravlje djece, poručili su nadležni u zdravstvu Republike Srpske povodom obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić koja je danas povodom obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja posjetila majke i bebe u porodilištu Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka rekla je da su majkama u Srpskoj stvoreni i uslovi da sa dojenjem djece krenu odmah nakon poroda.

"Sve i jedno porodilište u Republici Srpskoj je ustanova prijatelj beba što znači da bebe mogu biti sa majkama nakon poroda što je jedinstveno u regionu, a u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Uporedo s tim, naši zdrvastveni radnici koji rade sa porodiljama obučeni su kako da savjetuju i pomognu majkama oko dojenja", rekla je Lolićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da aktivnosti promocije zdravog načina ishrane novorođenčadi i djece u Srpskoj traju u kontinuitetu tokom cijele godine i to unazad nekoliko godina, te da se ove godine Svjetska nedjelja dojenja obilježava pod sloganom "Dojenje - pobjednički gol".

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Saša Savić rekao je da godišnje u klinici na čijem je čelu bude oko tri hiljade porodilja, a da se od 2007. godine primjenjuje model "bejbi frendli" - što znači da je beba sa majkom nakon porođaja.

"Psihološki efekat i bliski kontakt koji se stvara između majke i djeteta ako su zajedno odmah poslije porođaja je jako važan, a ta bliskost je bitna i za hormonalnu ravnotežu koja se dalje reflektuje i na mogućnost dojenja", rekao je Savić.

On je naglasio da se vrlo rijetko dešava da iz određenih zdravstvenih razloga majke ne mogu da doje djecu.

Majčino mlijeko predstavlja najbolju i jedinu hranu koja se preporučuje za djecu do četiri i po mjeseca, dojenje se preporučuje minimalno šest mjeseci, a idelano do godinu i po dana.

Prema savjetima stručnjaka ne postoje ograničenja u broju dnevnih podoja djeteta niti dužini dojenja do određenog uzrasta djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije