Zdravlje

Francuskinja dobila odštetu zbog alergije na Wi-Fi signal

Francuskinja dobila odštetu zbog alergije na Wi-Fi signal
Francuskinja dobila odštetu zbog alergije na Wi-Fi signal

PARIZ - Postoji li alergija na Wi-fi signal? To relevantne naučne studije nisu zasad uspjele da utvrde. Urpkos tome, prethodne sedmice je francuski pravosudni sistem donio rijetku presudu odštete od oko 800 evra jednoj ženi (39) jer se muči s " elektromagnetskom hiperosjetljivošću".

To je prvi put da je neki sud prepoznao EHS - sindrom elektromagnetske hiperosjetljivosti. Direktnih dokaza o štetnosti Wi-fi signala, međutim, nema.

EHS jeste prepoznat kao sindrom od strane Svjetske zdravstvene organizacije, jer je sa sigurnošću utvrđeno da pacijenti osjećaju određene smetnje. Ipak, Svjetska zdravstveno organizacija ne navodi niti ne tvrdi da Wi-fi signali uzrokuju EHS, nego samo da simptomi postoje.

Problem je što se radi o opštim simptomima koji se javljaju kod čitavog niza smetnji, a to su: glavobolja, mučnina, umor, osip ili neki drugi dermatološki problem, a često i više tih simptoma istovremeno.

Teorije o EHS-u navode da je moguće da nešto iz okoline izazove EHS, a da nije riječ o Wi-Fi signalu, mada je moguće i da se simptomi jave iz straha da su Wi-fi signali štetni.

Takođe, te simptome bi moglo izazvati i fluorescentno svjetlo gadgeta i odbljesak, pogotovo ako koristite smartphone ili tablet u mraku.

Ako bi sudovi počeli redovnije dodjeljivati odštete na ime štetnosti Wi-Fi signala, to bi značilo legitimiziranje tvrdnji da su Wi-Fi i radijske frekvencije štetne po ljudsko zdravlje. To bi zasigurno prouzrokovalo da više ljudi osjeti te simptome, pa makar se i radilo o placebo efektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije