Zdravlje

Glog: Protiv lošeg sna

Glog: Protiv lošeg sna
Glog: Protiv lošeg sna

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, nervoze i šuma u ušima, a efikasan je i u menopauzi.

Interesantno je da se može koristiti i kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To svojstvo ga čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i tegoba sa varenjem. Glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Kapi gloga

Kapi gloga mogu biti napravljene tako što se 20 g usitnjenih listova i cvjetova prelije s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte. Preporučuje se da se pije po 20 kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti venskog i živčanog sistema.

Glog

Glog je među biljkama s najdužom tradicijom. Kinezi su nekod od njega pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9.000 godina starim lončanicama. Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga - crveni (lat. Crataegus oxyacantha) i manje poznati bijeli glog (lat. Crataegus monogyna). Glog raste uz puteve, rubove šuma i livada.

Svi koji imaju problema sa visokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i zakrečenja krvnih sudova mogu da u svoju kućnu apoteku dodaju kapi gloga. Ova biljka se široko koristi za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. U biljnoj medicini, glog je prihvaćen je kao siguran i efikasan dodatak tretmanu ranih faza srčanih bolesti i kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Koristi se kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Cvjetovi gloga sadrže aktivne materije sa antioksidativnim djelovanjem. Pored eteričnih ulja, cvjetovi sadrže trimetil-amin i glikozid-oksiakantin. Plodovi gloga sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide, fruktozu i u znatnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Savremena istraživanja su potvrdila da kapi - tinktura - gloga povećavaju prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije